Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » A kék ég ötven árnyalata

A kék ég ötven árnyalata

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. április 8. hétfő, 16:43 | Módosítva: több mint 5 éve

Az ország nagy részén szép napos idő vár minket az ajtón kilépve. Végre a kék eget is láthatjuk, nem csak a vastag felhőréteget, és a borult időt. De tudod-e, hogy valójában mitől kék az ég? És hogy napnyugtakor miért olyan vörös?

Az égbolt színét a légköri fényszóródás határozza meg. Több fajtája is van, az ég kékjét az ún. Rayleigh-féle fényszórás adja. Ennek az a lényege, hogy a fény a molekulákon, atomokon minden irányba szóródik. Csak nem mindegy, hogy mennyire!

Középiskolai fizika órákról talán ismerős lehet a prizma (áttetsző anyagból készült, csiszolt oldalú test), amely a fény szóródásának folyamatát segített megérteni. Napsütéses időben a prizmát az ablak felé tartva a beérkező fehér fény megtört, színekre "esett szét", és a kilépő fénysugarak (újabb törés után) már a szivárvány színeiben pompáztak.


A levegőben is szóródási folyamat megy végbe, ám míg a prizma esetében minden szín ugyanolyan mértékben szóródik, előbbinél a napfény kék összetevője a többi fénynél sokkal (akár tízszer) jobban szóródik. Hasonló az izzó naplementére is a válasz. A Nap ilyenkor alacsonyan van a látóhatár felett, tehát a fénynek hosszabb utat kell megtennie a szemünkig. Ha viszont hosszabb a levegőben megtett út, fölerősödik a fényszórás, és út közben a kék fény "elszóródik", vagyis a szemünkbe érkező fénysugárba már csak kevés jut belőlük. A színek aránya eltolódik a vörös javára, így a kevésbé szóródó vörös fényt is meglátjuk. Ha a levegőben sok pára, vagy porszemcse van, akkor az még jobban megszínezheti a vöröslő horizontot.

A mindennapi rutin közepette talán fel sem tűnik, de az ég kék árnyalata széles skálán változhat. Lehet már-már fehérbe hajlóan halovány, vagy mesébe illően élénk. Ennek magyarázata, hogy a légkört porszemcsék és vízcseppek teszik homályossá, minél több van belőlük, annál tompább lesz a kék szín. Ha sok van belőlük a levegőben, akkor még szép időben is inkább fehérnek, vagy szürkés kéknek tűnik az ég. Ahol jóval tisztább a levegő, pl. magashegységekben, vagy messze a forgalmas városoktól, a kék szín sokkal jobban tud érvényesülni.

A felhők felett pedig természetesen mindig kék az ég!
 


Címkék: magyarázat, égbolt, kék, szóródás, fénytörés, légkör, optika, lexikon
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?