Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: csupa jó hír!

Orvosmeteorológia: csupa jó hír!

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. április 4. csütörtök, 07:19 | Módosítva: több mint 5 éve

Kezdetben még többfelé, majd egyre kevesebb helyen várható csapadék. Délután némi napsütésre is esély van. A szél gyengül és keletiesre fordul, fronthatás nem várható.

De miért jó nekünk, ha nincs fronthatás? Az időjárás változása akaratlanul is hat ránk: tulajdonképpen egyfajta alkalmazkodási folyamat megy végbe. Ezt a folyamatot az idegrendszerünk szabályozza. Szerepe igen nagy: már akkor elkezdődik, amikor a környezetben beállt változásokat érzékeljük az idegvégződések és az érző idegpályák segítségével. Az idegrendszer segítségével összehangolt választ adunk a környezet megváltozására.

Hogy milyen hatása van egy-egy tényezőnek a szervezetre, a legjobban a reakcióidővel lehet szemlélteteni (a reakcióidő az érzékelés-észrevevés és a mozgás között eltelt idő). Ezt olyan tényezők is befolyásolják, mint pl. a kor, az alapszemélyiség, vagy a fáradtságra való hajlam.

Nem állandó ingerre (pl. fronthatás) kis reakcióidő elteltével válaszolunk mondjuk fejfájással, megszaporodó görcsös fájdalmakkal, vagy érrendszeri panaszokkal. Akinek jó az alkalmazkodóképessége, annak reakcióideje kisebb, és gyorsabban, "kevesebb fájdalommal" reagál, mint rossz alkalmazkodó képességű embertársai. Amivel javíthatunk ezen: tudatos, egészséges táplálkozás (cukor, fehérkenyér, félkész és kész ételek elhagyása, helyette magas rosttartalmú és egészséges ételek fogyasztása), és sok mozgás. Fontos a megfelelő mennyiségű pihenés és a káros szenvedélyek elhagyása is.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, nincs, magyarázat, változás, reakcióidő, idegrendszer
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: