Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Lexikon: áprilisi népi jóslatok

Lexikon: áprilisi népi jóslatok

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. április 3. szerda, 16:20 | Módosítva: több mint 5 éve

Figyeljük a császárkorona virágzását!Figyeljük a császárkorona virágzását!Újra eltelt a egy hónap, és az időjárással kapcsolatos népi megfigyelések áprilisi állomásához érkeztünk.

Szent György havában is jó néhány népi jóslatot jegyzünk:

Április 6. - Vilmos napjára elég rossz hangulatú hiedelem érvényes: ha ezen a napon esős lesz az idő, akkor nagyon keserves, szűkös esztendő várható.
Április 12. - Gyula nap: figyeljünk a Gyula-napi időjárásra, mert a megfigyelés szerint amilyen az idő ekkor, annak az ellenkezője lesz az elkövetkezendő negyvenen!
Április 14. - Tibor nap: "Ha Tiburtius napjára a rétek még nem zöldülnek, a parasztok nem reménylik a föld termékenységét. Ha viszont ez a hónap nedves, bőséget várnak."
Április 24. - Szent György napja: ha ezen a napon bőven terem virág, az bőségre mutat. Ha nem, az drágaságra.
Április 25. - Szent Márk napja: "A fülemüle énekére javallott figyelmezni, mert ha megszólal, dalával csodás tavaszt hirdet." Ha hallgat, akkor változékony tavaszra van kilátás.
Április 30. - Katalin nap: ha április utolsó napja jó időt hoz, akkor magával hozza a jó termést, ha pedig rosszat, akkor viszi a hasznot.

Ezen felül általános érvényű népi jóslat, hogy a Szent György havi eső kergeti a fagyot, de esős májust jósol. Nagypéntek napja mozgó ünnephez kötődik, és az esetek többségében áprilisra esik. Idén viszont a korai Húsvét miatt már elmúlt, mégis nézzük meg a Nagypéntekre vonatkozó - nem túl sok jót sejtető - megfigyelést: „Nagypénteki eső, annyi méreg, amennyi szem lehull. Rossz termés lesz”.

Végül pedig vegyünk sorra néhány élővilággal kapcsolatos megfigyelést!

-Ha kökényből sok virágzik, akkor hideg lesz a tavasz.
-Ha a réti fülesbagoly nálunk marad és fészket rak, akkor a tavasz hűvös és esős lesz.
-Sárgarigó érkezése után már ritkán fagy.
-Ha a parti fecske és a nádirigó magasra építik a fészkeiket, és a pókok magasra szövik a hálójukat, akkor esős lesz a tavasz.
-Ha a cinkék az emberlakta helyek közelében maradnak, akkor hideg, ha a nappali lepkékből sok telel át, akkor pedig korai, szép, meleg lesz a tavasz.
-Ha a császárkorona gyorsan hajt ki, akkor már biztos a jó idő.

Áprilisra bőven jut baljós hiedelemből, de koncentráljunk a jóra: figyeljük a császárkorona virágzását és a fülemüle énekét!


Címkék: lexikon, népi megfigyelések, népi jóslat, népi, április, tavasz, eső
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?