Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: a szükséges D-vitamin

Orvosmeteorológia: a szükséges D-vitamin

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. április 3. szerda, 11:47 | Módosítva: több mint 5 éve

Borult lesz az égbolt, és a nap első felében újabb kiadós csapadék érkezik: többnyire eső, néhol havaseső vagy havazás formájában. A tegnapi melegfront kettős frontba vált át.

Sajnos a borult idő és a napfény hiánya miatt a szükségesnél kevesebb D-vitamin jut a szervezetünkbe. Máskor ilyenkor már többet süt a nap, melegebb van, és fel tudunk töltődni ezzel a nagyon fontos vitaminnal. Ha nincs napsütés, akkor nekünk kell pótolni a hiányt, de miben van sok D-vitamin?

Példálul a tőkehalmájban, az olajos halakban, a tejben (vagy minőségi tejtermékekben), a tojásban, de kapszula formájában is bevihetjük a szervezetünkbe.

A D-vitamin egyébként egy zsírban oldódó vitamin. Napjainkban egyre több betegségről fedezik fel, hogy a háttérben a D-vitamin hiánya is állhat: pl. cukorbetegség, autoimmun betegségek, csontritkulás, izomgyengeség, és a rák egyes típusai. Természetesen ezen betegségek kialakulása összetett folyamat, és nem csak a D-vitamin hiánya játszik benne közre, de azért érdemes ezt szem előtt tartanunk.

És pontosan mennyi az annyi? Az ajánlás egy felnőtt ember számára 1500-2000 NE (Nemzetközi Egység) bevitelét javasolja, különösen télen és a tél végén. Bár ez a télvég fájóan hosszúra nyúlt, ne felejtsük el a D-vitamin pótlását!


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, kettős front, vitamin, , magyarázat, betegség, megelőzés
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?