Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: időjárás-érzékenység

Orvosmeteorológia: időjárás-érzékenység

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. március 31. vasárnap, 04:52 | Módosítva: több mint 5 éve

A jelek szerint lassacskán enyhül időjárásunk, tehát újabb változás elé nézünk. A változás nem feltétlenül fronthatáshoz, hanem lehet időjárás változáshoz között. Nézzünk most picit jobban az időjárás-érzékenység mélyére!

Az új időjárási helyzet következtében létrejövő reakciók lehetnek életműködési zavarok, de betegséget kiváltó, vagy tüneteket felerősítő jellegűek is. Vannak olyan emberek, akik az ilyen hatásokra különösen érzékenyek, és vannak, akik egyáltalán nem. Az érzékenység kialakulása nagyon összetett dolog, és rengeteg tényező alakítja. Olyan alapvető jellemzők is közre játszanak, mint pl. a genetika, a nem, és a kor. Sokat számít az egyén immunrendszerének állapota, és állóképessége is, tehát közvetve az életmód (étrend, mozgás).

Az érzékenységnek különböző fokai vannak. Egyesek csak gyengén érzik a változással járó panaszokat, őket leginkább az erős és hirtelen változások viselik meg. Vannak azonban különösen érzékeny emberek, akik akár már a front közeledtét is észre veszik. Érdekesség, hogy a Föld északi féltekéjén élők általában érzékenyebbek a déli féltekén élőknél.

Arra a kérdésre, hogy valaki melyik fronttípusra és milyen mértékben érzékeny, vagy hogy egyáltalán érzékeny-e, egy erre kifejlesztett speciális kérőív kitöltése után kaphatunk választ. Természetesen vannak olyanok, akik kérdőív nélkül is pontosan tudják, hogy milyen időjárás érkezik - "segít" ebben pl. a fejfájás, a régi sérülések fájdalma, vagy a keringési rendellenességek. A teszt inkább a gyengén érzékenyek körében segíthet a kérdés eldöntésében.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, magyarázat, érzékenység
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: