Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: folytatódik a melegfronti hatás

Orvosmeteorológia: folytatódik a melegfronti hatás

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. március 18. hétfő, 09:32 | Módosítva: több mint 5 éve

Erősen felhős, vagy borult idő várható. Egyre többfelé várható eső, zápor, néhol kiadós mennyiségben. Északkeleten (és a főváros térségében eleinte) havazás, havas eső, ónos eső hullhat. Tovább enyhül az idő, és folytatódik a melegfronti hatás.

Ma is egész nap a melegfront jellemző tüneteit érezhetjük. Hangulatunkban jellemzően nyugtalanság, általános rosszkedv léphet fel, amit a néha előbukkanó napsütés ellensúlyozhat. Fogyaszthatunk hangulatjavító ételeket is: ilyen hatással bírnak a természetes eredetű omega-3 zsírsavak, amelyek a halakban (lazac, tonhal, szardínia), a kagylókban, továbbá a lenmagban, és csonthéjasokban (dió, mogyoró, mandula) vannak jelen nagy mennyiségben.

A melegfront okozta mozgásszervi panaszokra a különböző sportkrémek, gyógykrémek, balzsamok nyújthatnak segítséget, vagy ellátogathatunk néhányszor gyógyvizes fürdőbe is.

Az ózon és a szálló por koncentrációja az egész országban kissé emelkedett, a többi szennyezőanyag szintje jellemzően alacsony, egészségügyi kockázatot egyik sem okoz.

Az ónos esős és havas területeken nagyon lassan és óvatosan közlekedjünk, csúszós utakra, megnövekedett féktávolságra kell számítani. A néhol viharossá fokozódó szél nagy sebességnél instabillá teheti a gépkocsit, erre különösen előzésnél és autópályán figyeljünk. A melegfrontra érzékeny sofőrök reakcióideje megnövekedhet.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, melegfront, mozgásszervi, közlekedés, hangulatjavítás
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?