Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: erős lehűlés, markáns hidegfront

Orvosmeteorológia: erős lehűlés, markáns hidegfront

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. március 14. csütörtök, 06:56 | Módosítva: több mint 5 éve

Nagy fordulat következik az időjárásban: az erősen felhős, vagy borult égből eleinte többfelé várható eső; majd a viharossá, néhol orkán erejűvé fokozódó északi széllel bezúduló hideg levegő hatására egyre többfelé alakulhat ki havazás. Napközben nem emelkedik majd a hőmérséklet, majd estétől erős lehűlés várható. A széllel erős hidegfront érkezik.

Az erős hidegfronttal ismét görcsös tünetek kerülnek előtérbe, mely megelőzésre jó módszer a kálcium és a magnézium fokozott bevitele. Kálcium természetes forrása pl. a tejtermékek és a tengeri halak, magnéziumot pedig a zöld zöldségekben, az olajos magvakban, a teljes kiőrlésű gabonafélékben és a hüvelyesekben találunk. Sport előtt és után nagyon fontos az izmok lenyújtása szintén a görcsök elkerülése érdekében.

A markáns változás tartós fejfájást okozhat, melyre kiváló ellenszer például a borsmenta. Többféleképpen is felhasználhatjuk ezt a gyógynövényt: illóolajként belélegezve, a halántékba dörzsölve, vagy akár teafőzetet készítve belőle. A citromfű, a fűszerek közül pedig az oregánó bír fejfájáscsillapító hatással.

A levegő minősége javul az erős szél és a csapadéktevékenység miatt, a szennyezőanyagok koncentrációja csökken.

A közlekedést számos időjárási körülmény nehezíti. Délutántól a Nyugat-Dunántúlon és a Bakonyban hófúvások alakulhatnak ki, az erős szél pedig rontja a közlekedő autó stabilitását (erre különösen autópályán, nagy sebességnél figyeljünk!). Az eső miatt megnövekedik a féktávolság, az utak csúszósak lesznek. A hidegfrontra érzékeny sofőrök csak akkor üljenek volán mögé, ha szükésges, erős fejfájás, reflexek lassulása jelentkezhet.


Címkék: fejfájás, hidegfront, orvosmeteorológia, humánmeteorológia, görcs, közlekedés, hóátfúvás, markáns
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: