Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: kettősfront, pollenszezon

Orvosmeteorológia: kettősfront, pollenszezon

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. március 11. hétfő, 10:26 | Módosítva: több mint 5 éve

Ma nyugat felől fokozatosan csökken a felhőzet, északon több órára is kisüt a nap. Ezzel szemben a déli, délkeleti tájakon még szórványosan várható eső, zápor. Tavaszi hőmérsékletű időre van kilátás, és marad a kettősfronti hatás.

A fronthelyzet miatt közérzeti és egészségügyi problémák is megszaporodhatnak a mai napon. A napsütéses idő ellenére a hidegfront miatt csökkenhet a teljesítőképesség és fáradékonyabbak lehetünk, a melegfront miatt pedig tompábbak. Ha érezzük magunkon ezeket a jeleket, alkalmazhatunk ez ellen természetes eredetű élénkítőszereket: minőségi feketekávét, magas kakaótartalmú csokoládét, vagy fekete teát (ez utóbbinál a filtert ne áztassuk 3-4 percnél tovább, mert káros anyagok ázhatnak ki belőle!).

A légnyomásingadozás a keringési rendszer mellett az ízületeket is igen érzékenyen érinti. Az ízületi tokban lévő folyadék pici nyomásváltozás hatására is reagál, és ezért érezhetjük, hogy gyakori vagy markáns fronthatás alkalmával sajognak az ízületeink. Fájdalom ellen segít a réti legyezőfű, a mezei zsurló és a nyírfakéreg teája, vagy ha több időnk van, elmehetünk gyógytornára, vagy gyógyvizes fürdőkbe.

Néhány növény pollenje már nagy mennyiségben található meg a levegőben: a ciprusféléknek és a fenyőféléknek még csak előszezonja van, ellenben a mogyoróval, az égerfával, a szilfával, a nyárfával, a juharral, és a fűzfával. Ezek a növények szélesebb körben okoznak allergén reakciókat, és márciusban kezdődik a főszezonjuk.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, pollen, allergia, kettős, ízület, hangulat, közérzet
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: