Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: fejfájás, mint az időjárásváltozás jele

Orvosmeteorológia: fejfájás, mint az időjárásváltozás jele

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. március 10. vasárnap, 07:04 | Módosítva: több mint 5 éve

Ma kettős fronthatás érvényesül, így a frontérzékenyek körében mindenkinél érezhető lesz ez a kellemetlen tünet.

A környezetünkben történő légnyomás, hőmérséklet, és nedvességtartalom nagyobb mértékű megváltozását, amit egy front hoz magával, igen nehéz tolerálni. A jelenség főként azoknál okozhat egészségügyi tüneteket, akik alacsonyabb alkalmazkodóképességgel rendelkeznek. A leggyakoribb ilyen tünet a fejfájás, aminek persze számos más oka is lehet (pl. a szervezetben felborult egyensúlyi állapot).

A gyakran hosszantartó fájdalom rossz közérzetet, ingerlékenységet, és idegességet okoz. Amennyire tehetjük, kapcsolódjunk ki, hallgassunk nyugtató zenét, és használjunk illóolajokat! Nagyon fontos az is, hogy a folyadékbevitelt megnöveljük, néha önmagában ez az egy tényező is képes elmulasztani a fájdalmat.

Érdekesség, hogy a fejfájás gyakorisága a nemek között eltérő. Kamaszkorig ugyan nincs különbség, de ezután a nők körében háromszor gyakrabban jelenik a fájdalom (a kutatási eredmények a hormonális különbségeket tették ezért felelőssé). Az időjárásra érzékenyek többsége is nő.

A fejfájást lehet nyomelem-terápiával is kezelni, de ezt hetekig szükséges alkalmazni ahhoz, hogy kialakuljon a megfelelő hatás. Éppen ezért gyakori frontátvonuláskor célszerű elkezdeni a kúrát. A terápia szerint naponta vagy kétnaponta egy adag mangán-kobalt készítményt kell bevenni.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, fejfájás, nyomelem, kettős
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: