Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Jön a meteorológiai törvény!

Jön a meteorológiai törvény!

Szerző: mikes | Publikálva: 2013. március 6. szerda, 13:19 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Március 7-ig várja a Vidékfejlesztési Minisztérium a javaslatokat a meteorológiai törvényhez. A törvény jelentős hatással lesz a magánmeteorológiai szolgáltatók életére. Megnéztük, minket mennyiben érint:

A tervezet számos pontján javasoltunk változtatást, például javasoltuk, hogy a 0,5%-os "médiaadó"-t csak azon médiaszolgáltatóknak kelljen fizetniük, amelyek ténylegesen is igénybe veszik az OMSZ meteorológiai tevékenységét.

Szintén javasoltuk, hogy kerüljön pontosításra, miszerint meteorológiai előrejelzés készítéséhez csak  meteorológiai szolgáltatási tevékenység körében kelljen az előrejelzőnek meteorológus mesterszakon szerzett (MSc) diplomával rendelkező személynek lennie. Véleményünk szerint ugyanis életszerűtlen, ha egy időjárás iránt érdeklődő személynek megtiltsák az előrejelzés készítését.

A tervezet szerint  egyébként meteorológiai szolgáltatási tevékenységet az a természetes személy, gazdálkodó szervezet vagy egyéb szervezet végezhet, aki, illetve amely rendelkezik a tevékenység végzésére alkalmas meteorológiai infrastruktúrával.

A tervezet előírja továbbá, hogy a meteorológiai tevékenységet folytató gazdálkodó szervezet tagjai, munkavállalói, valamint a gazdálkodó szervezettel kötött tartós polgári jogi szerződés alapján a gazdálkodó szervezet javára tevékenykedők között a feladat ellátásához megfelelő számú – folyamatos szolgáltatás esetén műszakonként legalább egy – meteorológus mesterszakon szerzett diplomával rendelkező személy szükséges.

A meteorológiai szolgáltatási tevékenységről a tervezetben lévő definíciók között olvashatunk: olyan meteorológiai tevékenység, amelyet egy másik fél meteorológiai adatokkal, információkkal való ellátása érdekében, ellenszolgáltatás fejében végeznek.

A tervezet alapján tehát azok a magánszolgáltatók, melyek nem ellenszolgáltatás fejében készítenek előrejelzést (pl. metnet.hu, Köpönyeg), mentesülnek az ebben a fejezetben olvasható előírások alól.

A tervezet monopilizálni kívánja a tájékoztatás jogát, de csak élet- és vagyonbiztonsági kockázatot jelentő időjárási helyzetekben, azaz veszélyjelzést, viharjelzést a jövőben kizárólag az OMSZ adhatna ki.

A tervezet letölthető innen: http://www.kormany.hu/download/3/cd/c0000/meteorologia%20-%20jogszabalytervezet.zip#!DocumentBrowse

Az észrevételeket erre a címre várják: jogifo@vm.gov.hu

 


Címkék: tudomány, Híreső, OMSZ, Országos Meteorológiai Szolgálat
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?