Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » 2013 - az üstökösök éve

2013 - az üstökösök éve

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. március 5. kedd, 16:34 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

2013 február 21-ei felvétel a PANSTARRS üstökösről2013 február 21-ei felvétel a PANSTARRS üstökösrőlAz előrejelzések szerint idén két fényes, szabad szemmel is jól látható üstökösben gyönyörködhetünk, ráadásul az egyik az elkövetkezendő napokban lesz látható.

Feltéve, ha a fényessége elég nagy lesz hozzá, ugyanis ezt a tényezőt még képzett szakemberek számára is nagyon nehéz előre megjósolni. Az érkező üstökös neve PANSTARRS, és körülbelül a hónap közepétől lehet szabad szemmel látni a nyugati látóhatár közelében, az alkonyati égbolton.

Magyarországon legutóbb ilyen látványban 1997 tavaszán lehetett részünk, akkor a HALE-BOPP üstökös látszott kiválóan. 2007-ben és 2011-ben ugyan voltak további gyönyörű üstökösök (C/2006 P1 - McNaught, C/2011 W3 - Lovejoy), de elhelyezkedésünk sajnos nem volt alkalmas a megfigyelésükre. Idén viszont jó eséllyel megcsodálhatjuk a C/2011 L4 (PANSTARRS) és a C/2012 S1 (ISON) névre keresztelt üstökösöket. Előbbi maximális fényessége 2-3 magnitúdó körül lesz majd, ami kissé alulmúlja a korábbi várakozásokat.

Hogy miért? Az ok megértéséhez kicsit meg kell vizsgálnunk az üstökösök szerkezetét. Három fő részük van: a mag, a kóma és a csóva. A mag lazán összekapcsolódó jégből, porból és szikladarabokból áll, mérete néhány kilométertől néhány tíz kilométerig terjedhet. A kóma gyakorlatilag a mag körül keletkező ködszerű por- és gázfelhő. Az apró porszemek könnyen elszakadnak a gázoktól, és a Nap sugárzásának nyomása, valamint a napszél hatására egy óriási elnyúlt sávot alkotnak (ami a Nappal ellenkező irányba mutat), ez a csóva. A kóma és a csóva a Nap közelébe érve fejlődik ki a napsugárzás miatt, és ezek jelenléte az egyik lényeges tényező, ami megkülönbözteti az üstökösöket a kisbolygóktól.

A jelen mérések szerint úgy tűnik, hogy a PANSTARRS gáz- és porkibocsátási aktivitása kicsit alábbhagyott, ezért van tehát az, hogy az előrejelzésektől eltérően picit halványabbnak látjuk majd. Március 10-én a Merkúrnál is közelebb kerül majd hozzánk az égi tünemény, és kis szerencsével akár április közepéig látható marad majd.

A másik üstökös, az ISON megjelenése november közepére várható, és ez is életre szóló élményt ígér. A várakozások szerint fényessége a teleholdéval vetekszik majd, és csóvája akár több csillagképet, akár az egész égboltot is átszelheti! Ennek oka, hogy 28-án rendkívüli mértékben, mintegy 1,2 millió km-re megközelíti a Nap látszó felszínét. 2-3 nappal a napközelség előtt és után érdemes kémlelni az alkonyi vagy a pirkadati égboltot.

A cikk elején említett bizonytalanság miatt azonban nehéz megjósolni a pontos fényességet. Az is előfordulhat, hogy az üstökös magja széthullik, elporlad, ami az égitest végét jelenti, hiszen a több millió km hosszú csóvának nem marad anyagutánpótlása.

Rendkívül ritka jeleségben lehet részünk, ha sikerül megfigyelni ezeket az égitesteket, ezért érdemes fényszennyezettségtől mentes helye menni, és onnan szemlélődni (távol a városoktól, lehetőleg természetben, hegyekben)!


Forrás: www.mcse.hu, hirek.csillagaszat.hu


Címkék: üstökös, kisbolygó, csillagászat, rendkívüli, megfigyelések
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?