Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: gyógyító erejű árnika

Orvosmeteorológia: gyógyító erejű árnika

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. március 5. kedd, 00:22 | Módosítva: több mint 5 éve

Ma is szinte zavartalan napsütésre számíthatunk. Kellemes, kora tavaszi idő ígérkezik, a déli, délkeleti szél megerősödik. Az elkövetkezendő napokban melegfronti hatás lesz a jellemző.

A hét második felétől már nem csak a napsütéses órák száma, hanem a hőmérséklet emelkedése is mutatja a tavasz közeledtét. A melegedés a hangulat javulása mellett azonban melegfronttal járó tüneteket is okoz, sokkal gyakrabban fordulhat elő például fejfájás, akár hasogatásos jellegű fájdalmak is. Ha csak alkalmanként tör elő a fájdalom a nap folyamán, akkor ezt kezelni lehet fokozott folyadékbevitellel, nyugtató hatású gyógyteakeverékkel, és több pihenéssel, relaxálással. Ha viszont szűnni nem akaró migrén gyötör, forduljunk orvoshoz! Ennek csak részben lehet oka a fronthatás.

A napfény megjelenése miatt jóval több D-vitamin jut a szervezetbe, mint az elmúlt hetekben, hónapokban. Ha van rá mód, érdemes 10-15 percet kinn sütkérezni, hogy feltöltődjünk, de többet ne, mert a napfény még gyenge, és könnyen megfázhatunk.

A fronthatás miatt ízületi panaszok is jelentkezhetnek. Régi ízületi sérülések okozta fájdalom enyhítésére kiváló az árnika gyógykrém használata. További jótékony hatása is ismert: javítja a vérellátást a bekent bőrfelületen, csökkenti a reumás fájdalmakat és az izomhúzódás okozta panaszokat, és segíti a véraláfutások felszívódását. Egyaránt alkalmas izom- és ízületi fájdalom, rovarcsípések, és zárt sérülések (rándulás, ficam) kezelésére.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, melegfront, gyógy, fejfájás, krém, gyógynövény, ízület
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: