Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: K-vitamin utánpótlás

Orvosmeteorológia: K-vitamin utánpótlás

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. március 3. vasárnap, 05:54 | Módosítva: több mint 5 éve

Vasárnap nagyon kellemes, kora tavaszi időre számíthatunk. Derült lesz az ég, zavartalan tavaszi napsütésben bízhatunk, és fronthatás sem kínoz majd.

A tavasz eleji megújuláshoz szükséges a vitaminháztartás feltöltése. Ritkán esik szó egy igen fontos anyagról, a K-vitaminról, nézzük most meg, hogy miben segíti a szervezetünket!

A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, aminek két fő formátumát különböztetjük meg, a K1 és a K2 vitamint. A K1 vitamint a zöld növények, a K2 vitamint a baktériumok hozzák létre. Szükséges anyag a véralvadáshoz és az alvadási faktorok képzéséhez. A táplálékkal felvett és a bélrendszerben élő baktériumok által termelt K-vitamin a napi szükséglet felét fedezi csak, ezért érdemes néha pótolnunk. Legjobb forrása a zöld leveles zöldség- és főzelékfélék, a káposzta, a brokkoli, a paraj, a tejtermékek, és a máj.

Hiányos állapot hosszan tartó bélgyulladással járó betegég, vagy antibiotikus terápia következménye lehet. Jellemző tünetek közé tartoznak a vérzékenység, a véralvadási zavarok, a zsírfelszívódási- és a májfunkciós zavarok.

A légszennyezettségi mutatók romlásnak indultak: a szálló por koncentrációja a Tiszántúl nagy részén magas, a Dunántúl legnagyobb területén emelkedett, továbbá az ózon és a nitrogénes szennyezőanyagok is dúsulnak a levegőben.

Az utakon veszélyes körülményekre nem kell számítani, és fronthatás okozta csökkent reflexek sem kísérik a vezetést.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, vitamin, egészség, életmód, tippek, nincs
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: