Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: tavaszias idő, frontmentes napok!

Orvosmeteorológia: tavaszias idő, frontmentes napok!

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. február 27. szerda, 06:25 | Módosítva: több mint 5 éve

Eleinte még borongós lehet az idő, főleg hajnalban kisebb eső, zápor is előfordul. Napközben északkelet felől mindenütt csökken a felhőzet. Továbbra is élénk lesz a légmozgás, a fronthatás viszont megszűnik.

A keringési rendszer az időjárás által végre nincs leterhelve. Ahhoz, hogy a további panaszokat hosszútávon is elkerülhessük, figyeljünk arra, hogy a nyomelemek közül az egyik legfontosabbnak vélt vasból elég jusson a szervezetbe!

Az összes nyomelem közül a legnagyobb mennyiségben a vas van jelen a szervezetben: egy 70 kg-os emberben kb. 3,5 gramm. Nagy jelentősége van a hemoglobin termelésében, ami a kobalttal együtt (ez egy máik fontos nyomelem) a tüdőben található oxigént köti meg és szállítja tovább.

Vasat fogyaszthatunk állati és növényi eredetű forrásból. Állati eredetű forrás a sovány hús, a belsőségek (vese, máj), a tyúkhús, az osztriga, a hal (főleg a lazac), és a tojássárgája. Növényi eredetű pedig a zöld levelű zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék, az aszalt gyümölcsök, az avokádó, a kelbimbó, a cékla, és a hüvelyesek.

A vashiány olyan állapotokat idéz elő, mint sápadtság, fáradtság, szapora szívverés, vérszegénység. A sápadtság és a fáradékonyság összekeverhető sima fronthatás okozta tünettel is, ennek egyértelműsítésére a tünetek együttes szemléletével van mód.

Érdekesség, hogy vastöbbletes állapot is kialakulhat, de ez nagyon ritka, és az ok nagy valószínűséggel genetikában keresendő.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, vas, nyomelem, életmód, nincs
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: