Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: sok csapadékot hozó melegfront érkezik

Orvosmeteorológia: sok csapadékot hozó melegfront érkezik

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. február 22. péntek, 10:37 | Módosítva: több mint 5 éve

Pénteken borult idő várható, többfelé csapadékkal. A kb. Kaposvár-Budapest vonaltól északnyugatra havazás várható, máshol a magasban meginduló enyhülés hatására délkelet felől a havat egyre inkább havas eső, eső válthatja fel. Nyugaton akár 5-10 cm-es hó is hullhat. A sok csapadék okozója egy markáns melegfront.

Az erős melegfront okozta egyik jellemző tünet az ízületi fájdalmak és a gyulladásos panaszok megjelenése. Ha rendszeresen átmozgatjuk az ízületeket és elég figyelmet fordítunk az egészségesen tartására, megelőzhető, vagy csillapítható az erős front okozta fájdalom.

Tévedés, hogy túlságosan kímélni kellene az ízületeket: az a jó, ha kis intenzitású mozgásformákat választunk (pl. vízi torna, jóga, tempós séta, pilates), és ezeket lehetőség szerint minél gyakrabban, akár minden nap űzzük. Kifejezetten megterhelő a lépcsőzés, az egyenletlen terepen való tartós séta, térdelés, és a hirtelen erőhatás kifejtése. Az ízületek lassú roncsolója a túlsúly. Már néhány kilós fogyás is sokat könnyíthet hosszútávon a terhelésen. A porcok erősítéséhez és az ízületek védéséhez a kollagén segít nagyon sokat.

Légszennyezettség tekintetében változás nincs, az egész országban viszonylag jó minőségű a levegő, a szennyezőanyagok koncentrációja az egészségügyi határérték alatt alakul.

Az útviszonyok viszont romlanak, hajnalban lefagyásokra, a csapadék megérkeztével pedig síkos utakra kell számítani. A megerősödő szél miatt főként a Dunántúlon jellemző lehet hófúvás is.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, melegfront, erős, ízület
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: