Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Csapadékos hétvége havazással, esővel

Csapadékos hétvége havazással, esővel

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. február 20. szerda, 17:06 | Módosítva: több mint 5 éve

Kép: Balazs91 észleléseKép: Balazs91 észleléseIzgalmas és eseménydús hétvége előtt állunk, melyet sok csapadék, és igazi téli idő kísér majd. Talán ez lesz Tél tábornok utolsó próbálkozása, és lassan beköszönthet a várva várt tavasz? Lássuk a részleteket!

Egy tőlünk északkeletre fejlődő mediterrán ciklon jelentős mennyiségű csapadékot hoz majd hazánk területére, melynek halmazállapota az eltérő hőmérsékleti viszonyok miatt igen változatos lesz. Már csütörtök déltől délnyugat felől belép az országba a csapadéksáv, de ekkor még csak gyenge havazás várható. Később, az esti órákra országosan megvastagszik a felhőzet, és az északi-északkeleti tájak kivételével mindenütt várható havazás. Az éjjeli órákra országos havazás ígérkezik, de 2 cm-nél több hó csak a déli határrészen várható.

Pénteken főleg a Dunántúl déli részén lesz jelentős havazás, ahol akár 8-10 cm friss hó is hullhat. Keletebbre haladva azonban előfordulhat átmeneti halmazállapot, tehát havaseső, és eső is. A szél megélénkül, és a havas területeken hóátfúvások alakulhatnak ki az utakon, erre fokozottan figyeljünk vezetésnél!

Szombat reggeltől ismét sok csapadékra számíthatunk, amely nyugat felől a nap folyamán végigvonul a teljes országon, akár 15 mm esőt hagyva maga mögött. A havazásra már kisebb az esély, főleg a Tiszántúl térségében, ahogy akár 5-7 fokig is emelkedhet a hőmérő higanyszála!

Vasárnap -talán már nem meglepő- újabb csapadéksáv látszódik, ami Észak-Magyarországra hozza a legtöbb esőt, akár 20 mm-nél többet is! Ezután viszont a jövő hét első napjaitól fogva egyre csökken a csapadék mennyisége, szárazabb és kissé enyhülő időben bízhatunk.

Összességében tehát csütörtök estétől 1-1,5 napos országos havazás várható, amit hétvégén elmos majd az eső. A következő hét lassú javulást, és derűsebb égképet ígér.


Címkék: hétvége, mediterrán, ciklon, havazás, havaseső, eső, tél, tavasz
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: