Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: felkészített szervezet

Orvosmeteorológia: felkészített szervezet

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. február 21. csütörtök, 09:25 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Ma eleinte változóan, majd erősen felhős lesz az ég, délnyugat felől többfelé várható hószállingózás, kisebb havazás. A szél északkeletire fordul és megerősödik.

Most ugyan nem terheli szervezetünket fronthatás, de amikor hirtelen változás történik az időjárásban, és erős front vonul át az ország térségén, azt még egy jól edzett szervezet is megérzi. Minél gyengébb a védekező rendszerünk, és minél egészségtelenebb életmódot folytatunk, annál jobban megsínyli a szervezet akár a kisebb változásokat is.

Sokat hangoztatott tény, hogy az ideális testmozgás minimálisan heti 2-3 x 0,5-1 óra. Az állóképesség fejlesztése mellett erősödik a keringési rendszer, mentálisan és lelkileg frissítő hatása van, és nem utolsó sorban a felesleges plusz kilóktól is segít megszabadulni.

Az edzések mellett az egészséges étrend is elengedhetetlen. De nem kell túlzásokba esni, és kizárólag répán meg vizen élni, ez csak rövid távon kivitelezhető, és egy picit sem hatásos. Cél a hosszútávú, életmódszerű egészséges táplálkozás, ami inkább irányelveken alapul, nem pedig konkrét ajánlott/tiltott ételek listáján.

Ilyen irányelvek például:
tejtermékek: alacsony zsírtartalmú termékek, kefír, natúr joghurt, félzsíros sajtok
gabonafélék: barna, korpás, magvakkal dúsított kenyér, Graham-, korpás és rozsliszt
húsok: szárnyas comb, mell (bőr nélkül), sertés comb és karaj, marhahátszín, vadhús, halak, tenger gyümölcsei, sonkafélék (kerülendők a füstölt húsok, a dagadó, az oldalas, a csülök, a kolbász és a szalámi)
nasik: friss vagy aszalt gyümölcsök, natúr magok
üditők: csapvíz, ásványvíz, magas gyümölcstartalmú gyümölcslé.

A mozgásban gazdag életmód és a helyes táplálkozás enyhít az időjárás okozta panaszokon, és a megerősített szervezettel úrrá lehetünk még a gyakori frontátvonulásos helyzeteken is.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, egészség, testmozgás, sport, nincs
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?