Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: az immunrendszer működéséről

Orvosmeteorológia: az immunrendszer működéséről

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. február 16. szombat, 06:42 | Módosítva: több mint 5 éve

Ma nem várható fronthatás, így vizsgáljuk meg kicsit alaposabban, hogy hogyan működik testünk védekezőrendszere, az immundendszer!

Az immunitásnak van veleszületett és szerzett része, ez utóbbinak pedig természetes módon, és mesterséges úton szerzett részei. A velünk született immunitás a legszorosabb védelmi vonal, ami embrionális korban alakul ki. Gyorsan és hatékonyan reagál a különféle kórokozók megjelenésére, és működését gyulladásos válasz kialakulása jelzi. Különböző típusú sejtek alkotják, úgymint falósejtek, természetes ölősejtek, és speciális fehérjék.

A szerzett immunitás akkor kerül előtérbe, amikor a velünkszületett immunitás nem elegendő. A velünk született immunrendszerre épülve alakul ki. Limfocitákból áll, amelyek egymilliárd (!!) különböző célpont felismerésére képes receptort tudnak előállítani.

A természetesen szerzett immunitás alapja, hogy az egyszer már legyőzött anyagot megjegyzi a szervezet, és legközelebb már nem lesz képes a kórokozó lebetegíteni a szervezetet. Ezért van az, hogy bizonyos gyermekbetegségeket csak egyszer kaphatunk el.

A mesterségesen szerzett immunitás kialakításához a védőoltás szükséges. Ennek az a mechanizmusa, hogy legyengített kórokozókat juttatnak a szervezetbe, ami az immunrendszer könnyen legyőz, így súlyosabb támadás esetén felkészültebb lesz. Egy másik mechanizmus ellenanyagot juttat be, ilyenek a csecsemőkorban kapott oltások.

Védekezőrendszerünknek tehát van öröklött része is, ezért lehet valaki hajlamosabb arra, hogy betegségeket kapjon el, neki jobban oda kell figyelni az immunrendszer tudatos erősítésére.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, immunrendszer, védekezés, magyarázat
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: