Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: amit a frontokról tudni szeretnél

Orvosmeteorológia: amit a frontokról tudni szeretnél

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. február 15. péntek, 04:22 | Módosítva: több mint 5 éve

Sokat emlegetjük az orvosmeteorológiában és a humánmeteorológiában a frontokat, de tudod pontosan, hogy ez a szó mit takar?

Ha két levegőfajta (hideg, meleg) találkozik, a fizikai különbségük miatt nem keverednek, hanem ütköznek egymással. Ezek a különbségek időjárási elemek, úgymint hőmérséklet, nedvesség, légnyomás, és szélsebesség. Ezekben az elemekben térben és időben is ugrásszerű változás érzékelhető, és ez a megváltozási felület a front. A változás lehet enyhébb és erősebb is, amire igyekszik a szervezetünk valamilyen módon reagálni. A mindennapokban ezt éljük meg frontérzékenységként.

A ciklon keleti oldalán áramló meleg levegő hozza létre a melegfrontot. Nekiütközve a nehezebb hideg levegőnek felsiklik rajta, ezért nevezzük másnéven felsiklási frontnak. A nyugati oldalon a melegebb levegőt utoléri a hideg, és lévén hogy nehezebb, megemeli azt. A hidegfront másnéven betörési front.

Vannak ún. veszteglő frontok is, melyek átmenetet képeznek a hideg- és a melegfront között. Ilyenkor a levegő vízszintes irányba nem mozog, csak az enyhébb levegő száll fel. Lesikló felületek pedig akkor jönnek létre, amikor a légtömegek nem ütköznek, hanem távolodnak egymástól.

Minél nagyobbak a különbségek a meteorológiai elemekben, annál erősebben érezheted szervezetedben a reakciókat (pl. fejfájás, régebbi sérülések hasogatása, ...). Ha ehhez erős érzékenység is párosul -ez már nem az időjárástól, hanem egyéntől függ-, akkor a frontátvonulások igen kellemetlen napokat okozhatnak.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, front, érzékenység, hidegfront, melegfront, magyarázat
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: