Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: fertőző betegségek és az időjárásváltozás

Orvosmeteorológia: fertőző betegségek és az időjárásváltozás

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. február 13. szerda, 05:44 | Módosítva: több mint 5 éve

Ma marad a borult idő, az Alpokalján és az Őrségben további komoly mennyiségű hó hullhat. Ismét a melegfronti hatás fog dominálni. Nézzük most meg, hogy milyen módon áll kapcsolatban a felsiklási, vagyis a melegfront, és a fertőző betegégek kialakulása!

Minden ember szervezetében vannak baktériumok anélkül, hogy beteg lenne. Ennek magyarázata, hogy vagy túl kevés a baktériumok száma, vagy a szervezet védekezőrendszere jól működik, és ezzel megakadályozza a betegség kialakulását. Amikor viszont melegfronti hatás tapasztalható, a baktériumok elkezdenek szaporodni.

Régi megfigyelések szerint a felsiklási front érkezésekor a pocsolyák felszíne zölddé változott, aminek magyarázata hasonló: hirtelen elszaporodtak az apró növények. Ez a változás tehát alacsonyabb rendű növények, és ezekhez hasonló egyszerű élőlények (pl. baktériumok) gyors elterjedését teszik lehetővé.

Bakteorológiai vizsgálatok során megállapították, hogy frontátvonulás idején többnyire a gyulladástkeltő kórokozók elleni védőanyag mennyisége csökken. Ez azért van, mert ilyenkor a vér pH értéke savas irányba tolódik el.

Összefoglalva tehát melegfront érkezésekor a baktériumok hirtelen elszaporodnak, a szövetek savasodása pedig az idegrendszeren keresztül védőanyag-csökkenést okoz. E két körülmény együttese idézi elő a fertőző megbetegedés kitörését.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, fertőzés, magyarázat, melegfront
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: