Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: torokfájás, a téli mumus

Orvosmeteorológia: torokfájás, a téli mumus

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. február 9. szombat, 08:10 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Kép: www.nlcafe.huKép: www.nlcafe.huSzombaton eleinte változóan, majd erősen felhős lesz az ég, és délutántól szórványosan várható hózápor, hószállingózás. Hideg, téli napunk lesz, fagypont körüli csúcsértékekkel. Enyhe kettősfronti hatást érezhetünk.

Még mindig igen szép számmal jelentkeznek páciensek a rendelőkben új, télvíz idejére jellemző betegségekkel, úgymint megfázás, torokgyulladás, influenza, hurutos megbetegedések, és felső légúti megbetegedések. A megfázásról és az influenzáról korábbi cikkekben már volt szó, most fókuszáljunk a torokfájásra és kezelési lehetőségeire!

A vírusos, vagy ritkábban bakteriális eredetű megfázás a garatnyálkahártya gyulladásos betegsége, amely a klasszikus torokfájásnak felel meg. Olyan külső irritációs körülmények is kiválthatják, mint pl. a cigarettafüst vagy a szmog. Ha krónikus torokgyulladás lehetősége forog fenn, akkor előfordulhat, hogy a háttérben valamilyen inhalációs anyagra való allergia (pl. por- vagy valamilyen ételallergia) áll.

Legegyszerűbb kezelése a jó meleg (lehetőleg gyógy)tea kortyolgatása, de 1-2 teáskanálnyi méz is gyorsan elmulasztja a fájdalmat. Érdemes a fájdalom ideje alatt pihentetni a hangszálakat, vagyis inkább suttogva beszélni, mindenesetre a hangos beszédet és a kiabálást mindenképp kerülni. A külső segítség is sokat számít: tekerjünk jó meleg sálat a nyakra, ezt otthon vagy a munkahelyen is folyamatosan viselhetjük.

Ha ezekkel az egyszerű módszerekkel nem múlik a fájdalom, használhatunk valamilyen kifejezetten erre a célra kapható szopogatós cukorkát, vagy gargalizáló szert, torokfertőtlenítőt. A torokfájást fokozhatja (és köhögési ingert idéz elő) a túl száraz levegő, így ajánlatos odafigyelni az optimális páratartalom fenntartására azokon a helyeken, ahol  órákat tartózkodunk.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, torokfájás, kezelés, kettős
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?