Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: hogyan reagálunk az időjárás-változásra?

Orvosmeteorológia: hogyan reagálunk az időjárás-változásra?

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. február 8. péntek, 07:00 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Bár ma markáns fronthatás nem vonul át az országon, nézzük meg, hogy az időjárás megváltozása milyen mechanizmusokat indít el, illetve vált ki a szervezetünkből!

Testünk nem csak az időjárás megváltozására, hanem minden külső behatásra reagál, és a védekezés megszervezése érdekében három szakaszból álló reakcióval felel.

Az első szakaszban fokozza a mellékvesekéreg működését, míg a többi szerv tevékenysége csökken. A második az ún. ellenállási szakasz, amikor a szervezet a káros behatásokhoz alkalmazkodik de csak akkor -és ez nagyon fontos-, ha megfelelően meg van erősítve (ezért kell folyamatosan vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és nyomelemekkel támogatni a védekezőrendszert). Ez azért törénik, hogy a szervezet továbbra is képes legyen fenntartani élettani egyensúlyi állapotát. Ha ez mégsem sikerülne, akkor a harmadik szakaszban (ez a kimerültség állapota) az alkalmazkodóképesség és a védelmi reakció vereséget szenved, és kialakul a jellegzetes tünetekkel járó betegség. Ez télen többnyire megfázást, az influenzát, vagy különböző felsőlégúti megbetegedéseket jelent.

Az olyan folyamatokat, amelyeknek a kiváltó oka a meteorológiai helyzet megváltozása, Selye János nyomán stresszhatásnak nevezzük. Az időjárási eredetű stressz az emberi szervezet határfelületein fogható fel: pl. bőrön, nyálkahártyákon, érzékszerveken.

A mindennapjaink során rengeteg baktériummal és vírussal érintkezünk (pl. kapaszkodókon, kilincseken, billentyűzeten, készpénzen, ezek a nap mint nap használatos tárgyak a legtöbb kórokozót tartalmazó felületek közé tartoznak), amik közül jónéhány be is jut a szervezetünkbe, csak az esetek többségében, és egy "jól felszerelt" immunrendszer mellett nem junak el a harmadik szakaszig.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, védekezés, immunrendszer, változás, reakció
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?