Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Lexikon: februári népi jóslatok

Lexikon: februári népi jóslatok

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. február 5. kedd, 13:55 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Korábbi lexikon cikkekben már olvashattatok a népi megfigyelésekről. Most kibővítve újra átvesszük, hogy melyik hónapban milyen meteorológiával, időjárással kapcsolatos népi jóslatokat ismerhetünk: lássuk elsőként a februárt!

Február 2. - Gyertyaszentelő: erről a napról több népi hiedelem is ismert: az egyik a medvére hivatkozik, miszerint a téli álmából felébredő mackó előbújik a barlangjából, hogy megnézze, milyen az idő. Ha enyhe és napos (tehát meglátja az árnyékát), akkor visszabújik és tovább alszik, mert tudja, hogy nincs még vége a télnek. Ha viszont hideg idő fogadtatja, akkor kinn marad, mert érzése szerint rövidesen jön az enyhülés. Más megközelítése ugyanennek a hiedelemnek: „Gyertyaszentelőn ha esik a hó és fú a szél, nem marad soká a tél”. Egy másik mondás szerint ameddig besüt a nap a pitvarajtón addig várható még havazás. Illetve: ha Gyertyaszentelőkor énekel a pacsirta, akkor utána sokáig fog hallgatni. Mindegyik mondás lényege az, hogy ha február elején szokatlanul enyhe az idő, akkor visszatér még a tél. Sok esetben ezek a jóslatok be is igazolódnak.

Február 6. - Dorottya napja: „Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja.” Vagyis ha Dorottya napján fagyott, akkor Julianna napjára (február 16.) olvadni fog. Hasonló az előző jóslathoz, de ritkábban válik be.

Február 14. - Bálint nap: A "veréblakodalom” és a hangos csivitelés a jobb idő hírnöke.

Február 16. - Julianna napja: „Julianna kitette a dunnáját, és az kiszakadt”. A Dorottya napi jóslat ellentétjét üzeni: ha Dorottya locsog, Julianna kopog.

Február 19. - Zsuzsanna napja: A mondás szerint „Zsuzsánna elpisili a havat”, ez a nap (és a dalra fakadó pacsirták) tehát a tél végét sejtetik.

Február 24. - Mátyás napja: „Ha nem talál jeget, majd csinál eleget”. A pásztorok szerint, ha ezen az éjszakán fagy, még negyven napig hideg lesz. Ez a nap egyben Üszögös Szent Péter napja is: „Péter üti az üszögöt, jön a melegebb idő”. Azt is mondják, hogy amilyen idő van ezen a napon, olyan lesz József (március 19.) napkor is. Jellegében ez is hasonlít a Gyertyaszentelői jóslathoz, a tél szakaszosságára utal, vagyis ha februárban szokatlanul meleg van, akkor a tavasz sokáig várat magára.

Holnap Dorottya napja lesz, 16-án leellenőrizheted a népi jóslat beválását!


Címkék: népi megfigyelések, lexikon, február
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?