Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: melegfronttal járó tünetek

Orvosmeteorológia: melegfronttal járó tünetek

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. február 5. kedd, 06:02 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Kedden borongós időre számíthatunk, továbbra is főleg az északi területeken fordulhat elő vegyes halmazállapotú csapadék. +6 fok köré kúszhat a hőmérő higanyszála. Élénk marad a délies szél, melegfrontra készüljünk.

A tünetek gyakran már a front érkezése előtt is tapasztalhatóak. A hangulati változások között sok negatív van: általánosan ingerlékenyebbek, sértődékenyebbek lehetünk. Csökken a koncentráció a munkában, és a volán mögött is, ez utóbbit vegyük figyelembe vezetésnél! A fokozott feszültség fejfájáshoz, gyors fáradáshoz, és a teljesítőképesség csökkenéséhez vezet.

Hangulatunkat javíthatjuk úgy is, ha odafigyelünk arra, hogy mit eszünk meg. Ebben a természetes eredetű omega-3 zsírsavak segíthetnek, amelyek a halakban (lazac, tonhal, szardínia), a kagylókban, továbbá a lenmagban, és csonthéjasokban (dió, mogyoró, mandula) vannak jelen nagy mennyiségben.

Állapotos kismamák (is) talán hallottak már arról, hogy az erős hidegfront érkezése a görcsös jellegű tünetek miatt gyakran megindíthatja a szüléseket. A melegfrontnál ez épp ellenkezőleg van. A méhizomzat összehúzódásának ritkulása miatt ún. fájásgyengeség léphet fel, és a szülés késhet. Természetesen ennek a jelenségnek nem lehet kizárólag az időjárás az oka, viszont bizonyítottan szerepet játszik benne.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, melegfront, hangulatjavítás, szülés
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: