Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: a migrén és az időjárás

Orvosmeteorológia: a migrén és az időjárás

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. február 2. szombat, 07:02 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Szombaton borult lesz az ég, és sokfelé várható kiadós mennyiségű eső, zápor. Estétől a megerősödő északnyugati széllel hideg levegő érkezik hazánk térségébe, így egyre inkább havazás válthatja fel az esőt. Hidegfronti hatás várható.

Itt az újabb időjárás-változási hullám, és ezt legjobban a fejfájásra hajlamosak sínylik meg. Egy tanulmány kimutatta, hogy a migrénbetegek több, mint 60%-a meg van győződve arról, hogy panaszait az időjárás okozza, illetve fokozza (50%-nál valóban igazolni is lehetett az időjárásváltozásra való fokozott reagálást). Érdekesség, hogy a férfiakkal összevetve több nő gondolja úgy, hogy a panaszokért az időjárás a felelős. A migrénbetegek közül lényegesen többen szenvednek időjárás-érzékenységben, mint a feszültség miatt fejfájósak.

Mivel a napokban erős változást mutatnak az időjárási tényezők (hőmérséklet, hőingás, szél, napsütés, csapadékmennyiség), a fejfájós, migrénes panaszok jelentkezhetnek. Fejfájás ellen segítséget nyújthat a magnéziumtartalmú pezsgőtabletta, melynek többekközt idegnyugtató hatása is van. A gyümölcsök közül a banánban található meg nagyobb mennyiségben ez az ásványi anyag.

Amikor erős fejfájás gyötör, érzékenyebbek vagyunk a fényekre, sőt, a szagokra is. Ha kellemes illatú illóolajokat használunk, nyugtató hatással lesz ránk és a fejfájás is csillapodhat. Javasolt a levendula, a borsmenta és a citromfű illóolaj használata.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, változás, migrén, fejfájás
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: