Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: sűrű fronthatások

Orvosmeteorológia: sűrű fronthatások

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. február 1. péntek, 06:54 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Kép: Lukács ZoltánKép: Lukács ZoltánPénteken napközben fokozatosan megvastagszik a felhőzet, és késő délutántól egyre többfelé alakulhat ki eső, zápor. 5 és 11 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet. Erős lesz a déli, délnyugati szél, a frontátvonulásokat tekintve pedig igen mozgalmas nap elé nézünk.

Éjfél környékétől ugyanis északnyugat felől egy hidegfront vonul át az ország felett, majd a déli óráktól már melegfront közelít dél felől. Ennek következtében mindkét frontérzékenységben szenvedők megérzik majd a változást. A hidegfront-érzékenyek lesznek azonban jobb helyzetben, mert a frontot kísérő jellemző tünetek az alvással töltött órákban nem lesznek annyira érezhetőek. A melegfront érkezése azonban már ébren ér minket: ingerlékenység, nyugtalanság terheli a kedvet, és a keringési problémák kialakulására (mellkasi fájdalom, szívinfarktus, embólia, trombózis) is nagyobb esély van. Megemelkedhet a vérnyomás is.

A közlekedésben nem kell számítani kiemelten veszélyes útviszonyokra, a reggeli órákban viszont köd ronthatja a látásviszonyokat. Az erősen melegfrontérzékeny sofőröknél növekedhet a reakcióidő. Csak néhány mm eső hullhat, ezeken a területeken megnő a féktávolság.

A gyakori frontátvonulás jótékony hatása viszont az országszerte tisztább levegő, a légszennyezettségi mutatók alacsonyak.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, melegfront, hidegfront
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: