Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » De miért van ma ilyen meleg?

De miért van ma ilyen meleg?

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. január 31. csütörtök, 12:19 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Ma reggel útnak indulva eléggé meglepődhetett, aki nem nézte az utóbbi napok előrejelzéseit. Túlzásnak tűnhetett a télikabát, feleslegesnek az esernyő. De mi ez a tavaszias idő januárban? És lesz még tél igazi hideggel, vagy itt a tavasz?

A válaszok a makroszinoptikus helyzetben keresendők. Hazánktól északnyugatra egy nagy-britanniai központú ciklon örvénylik, tőlünk délre pedig anticiklonális helyzet uralkodik. Emiatt igen különböző Európa időjárása: a kontinens nagyrészén borús, esős idő van záporokkal tarkítva, míg délen szinte kitavaszodott (Spanyolországban több városra 17-22 fokot jeleznek előre a következő napokra). A mostani jóidő oka az, hogy hazánk felett az anticiklon hatásai jobban érvényesülnek.

Még nem ért el minket a ciklon felhősávja, az idő a nap első felében enyhe, napos, és csapadékmentes lesz. Délutántól azonban fokozatosan felvonul nyugati irányból a felhőzet, és a hétvége második felére ismét a hűvösebb idő veszi át a szerepet. Pénteken és szombaton a magasabb hőmérsékletek miatt eső, vasárnap pedig egyre többfelé hó formájában hull majd a csapadék. Szombaton nagy mennyiségű eső várható: a budapesti és a győri régióra 10 mm, a siófokira és a pécsire 20 mm körüli eső ígérkezik.

Ez tehát csak egy kis ízelítő volt a jóidőből, a tavaszt kedvelőknek még egy kicsit várniuk kell. Amíg megérkezik, addigis élvezzük ki ezt az élénkítő, napsütéses időjárást!


Címkék: tavaszias, időjárás, ciklon, anticiklon, hétvége, , eső
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: