Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: nyakunkon az influenza

Orvosmeteorológia: nyakunkon az influenza

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. január 31. csütörtök, 07:01 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Kép: www.greenroom.asda.comKép: www.greenroom.asda.comMa már fagymentes lesz a reggel, és napközben is 5-13 fok közötti enyhe értékeket mérhetünk. Legalább rövid időre mindenütt kisüt a nap. Az északnyugati, nyugati szél erős, néhol viharos lesz, és kettős front halad át az országon.

Az enyhülés, a magasabb hőmérsékletek és a páradús levegő sajnos elősegítik az influenza terjedését: bár most még nincs járvány, az influenzás betegek száma hétről hétre több ezerrel nő. Járványról akkor beszélünk, ha a heti új megbetegedések száma 15 000 fő felett van. A múlt héten 12 100 főnél tartottunk, ami 23%-kal több, mint az azelőtti héten, így a tendencia erősen növekszik.

A legjobb védekezés a vírus ellen még mindig a védőoltás, a gyakori és alapos kézmosás, és a fertőtlenítés (a levegőt, a használati tárgyakat, és a kezünket is). Az influenza zárt terekben és a tömegközlekedési eszközökön terjed a legkönnyebben, a zsúfolt helyeken pedig egyszerre rengeteg embert tud megfertőzni. Így fontos, hogy akiről kiderült a vírusfertőzés, mindenképp maradjon otthon, és pihenje ki a betegséget. Ennek az is a célja, hogy elkerüljük a felülfertőzések és a szövődmények kialakulását.

Az óvodákban és olyan helyeken, ahol sok kisgyerek van együtt, rendkívül könnyen terjed a betegség, hiszen a pici gyerekek nem figyelnek még a higéniára. Szakemberek szerint még mindig nem késő beadatni az oltást, ami kiemelten a krónikus betegeknek, az állapotos nőknek, a kisgyermemeknek, és az időseknek ajánlott.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, influenza, járvány
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?