Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: a száraz hideg levegő következményei

Orvosmeteorológia: a száraz hideg levegő következményei

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. január 26. szombat, 07:58 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

A hétvégén száraz és hideg levegő áramlik az ország felé, viszont markáns fronthatás nem ér el bennünket. Nézzük, hogyan érinti szervezetünket ez az időjárás!

A hideg levegő közvetlen belégzése a légutak akut beszűküléséhez vezet, ami különösen az asztmás és a krónikus hörghurutban szenvedő betegeknek okoz nehézséget. De az egészséges emberekre is hatással van: ekkor ugyanis a légutak összeszűkülnek, és a lehűlés miatt csökken a vérellátottság. Csökken a légutak nyálkahártyáinak hőmérséklete is, ez pedig igencsak elősegíti a megfázást. Szervezetünkben egyébként mindig vannak megfázást kiváltó vírusok, csak az immunrendszerünk legyőzi őket. Amikor viszont akár csak egy kicsit is megváltoznak a hőmérsékleti viszonyok, a vírus nagyon könnyen el tud szaporodni, és emiatt fázunk meg.

A hideg levegő mellett a szárazság sem tesz jót: mivel száraz levegőt lélegzünk be, és páradúsat ki, a testünk veszít nedvességtartalmából. Emiatt kiszárad a nyálkahártya, csökken a vérellátottsága, és ismét kész a megfázás. A nedvességvesztés további következménye, hogy a vérből víz vonódik el, így sűrűbb lesz a vérünk. Ez főleg szív- és érrendszeri betegeknél okozhat problémát, mert leterhelődik a keringés, és nehézkessé válhat a légzés.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, száraz, hideg
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?