Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: hidegebb légtömeg érkezik

Orvosmeteorológia: hidegebb légtömeg érkezik

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. január 24. csütörtök, 06:30 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Párás, borongós időre számíthatunk, délen kevés vegyes halmazállapotú csapadékkal, északon pedig hószállingózás fordulhat elő. Az északkeleti szél megerősödik, mellyel egyre hidegebb levegő indul meg hazánk térsége felé. Eleinte melegfronti, a hideg légtömeg érkezésével pedig gyenge hidegfronti hatás elé nézünk.

Ma a szokottnál fáradékonyabbak lehetünk, mivel szervezetünkben nem áll le a melatonintermelés a napfény tartós hiánya miatt. Élénkítőszerként az alacsonyabb vérnyomásúak ihatnak egy csésze minőségi kávét, de élénkítő hatása van a csipkebogyónak és a guaranának is. Alacsonyabb koffeintartalmú stimuláló az étcsokoládé, a magas szénhidráttartalma miatt viszont gyorsan energiához juttat. Ezeken kívül a fekete és a zöld tea is felpörgethet. Bánjunk azonban óvatosan ezekkel az élénkítőszerekkel, mert a mértéktelen fogyasztásuk idegességet, álmatlanságot és szívproblémákat okozhat. A vörös teának azonban megvan az a jó tulajdonsága, hogy nem koffeinnel élénkít, ezért fogyasztásával ki lehet a negatív mellékhatásokat küszöbölni.

Az útviszonyok az elmúlt időszak ítéletidejéhez képest javultak: nagy mennyiségű havazásra nem kell számítani, de még mindig érdemes lassabban vezetni. Elzárt település és járhatatlan út már nincs, viszont az erősödő szél nehezítheti (főként az országúti) utazást. A gyakori frontátvonulás miatt ingerlékenység és koncentrációzavar is jelentkezhet, a fokozottan frontérzékeny sorőfök készüljenek fel erre.

A szálló por koncentrációja Ajka, Sopron és Esztergom környékén magas, a nitrogén-oxidok csak Komló térségében emekledtek kissé, a többi légszennyezőanyag (szén-monoxid, ózon, kén-dioxid) mennyisége pedig kifejezetten alacsony az egész ország területén.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, fronthatás, energia, élénkítés
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?