Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: hidegebb légtömeg érkezik

Orvosmeteorológia: hidegebb légtömeg érkezik

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. január 24. csütörtök, 06:30 | Módosítva: több mint 5 éve

Párás, borongós időre számíthatunk, délen kevés vegyes halmazállapotú csapadékkal, északon pedig hószállingózás fordulhat elő. Az északkeleti szél megerősödik, mellyel egyre hidegebb levegő indul meg hazánk térsége felé. Eleinte melegfronti, a hideg légtömeg érkezésével pedig gyenge hidegfronti hatás elé nézünk.

Ma a szokottnál fáradékonyabbak lehetünk, mivel szervezetünkben nem áll le a melatonintermelés a napfény tartós hiánya miatt. Élénkítőszerként az alacsonyabb vérnyomásúak ihatnak egy csésze minőségi kávét, de élénkítő hatása van a csipkebogyónak és a guaranának is. Alacsonyabb koffeintartalmú stimuláló az étcsokoládé, a magas szénhidráttartalma miatt viszont gyorsan energiához juttat. Ezeken kívül a fekete és a zöld tea is felpörgethet. Bánjunk azonban óvatosan ezekkel az élénkítőszerekkel, mert a mértéktelen fogyasztásuk idegességet, álmatlanságot és szívproblémákat okozhat. A vörös teának azonban megvan az a jó tulajdonsága, hogy nem koffeinnel élénkít, ezért fogyasztásával ki lehet a negatív mellékhatásokat küszöbölni.

Az útviszonyok az elmúlt időszak ítéletidejéhez képest javultak: nagy mennyiségű havazásra nem kell számítani, de még mindig érdemes lassabban vezetni. Elzárt település és járhatatlan út már nincs, viszont az erősödő szél nehezítheti (főként az országúti) utazást. A gyakori frontátvonulás miatt ingerlékenység és koncentrációzavar is jelentkezhet, a fokozottan frontérzékeny sorőfök készüljenek fel erre.

A szálló por koncentrációja Ajka, Sopron és Esztergom környékén magas, a nitrogén-oxidok csak Komló térségében emekledtek kissé, a többi légszennyezőanyag (szén-monoxid, ózon, kén-dioxid) mennyisége pedig kifejezetten alacsony az egész ország területén.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, fronthatás, energia, élénkítés
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: