Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: az influenza szövődményeiről

Orvosmeteorológia: az influenza szövődményeiről

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. január 23. szerda, 06:24 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Kép: www.triwest.comKép: www.triwest.com
Korábbi cikkeinkben többször is volt szó arról, hogy az influenzavírus nem a tünetei, hanem a szövődményei miatt veszélyes. Sokat hangoztatott tény ez, de tudjuk pontosan, hogy milyen szövődmények fordulhatnak elő, és hogy hogyan alakulnak ki? Lássuk a válaszokat!

A vírusok okozta támadások kivédésében nagy szerepe van annak, hogy milyen állapotban van az immunrendszerünk. A megfelelő védekezőképesség miatt szükséges a fokozott vitaminbevitel, vagy a védőoltás beadatása. Ez utóbbit a szakemberek elsősorban az időseknek, az állapotos nőknek, a csecsemőknek, és a krónikus megbetegedésben szenvedőknek ajánlják, mert az ő immunrendszerük állapotuknál fogva sokkal gyengébb, és a rosszabb védekező rendszer miatt a szövődmények is nagyobb eséllyel alakulnak ki.

A szövődmény úgy alakul ki, hogy a vírus által legyengített immunrendszer nem tud megfelelő védelmet nyújtani a baktériumok ellen, amik felülfertőzik a légzőszervet. A leggyakoribbak: tüdő-, középfül-, arcüreg-, légcső-, és hörgőgyulladás. Vannak azonban súlyosabb, nem légzőszervi szövődmények, úgymint agyvelő-, agyhártya-, szívizom-, vagy vázizomzatgyulladás, amik jellemzően a lábadozás időszakában alakulnak ki. Gyermekek esetében ritkábban az asztma erősödése, alhasfájás, vagy lázgörcs is jeletkezhet.

Szintén influenza szövődményeként kialakulhatnak olyan ritka betegségek is, mint pl. a Guillain-Barré kór (autoimmun betegség), vagy a főként gyerekeknél előforduló Reye szindróma.

Az influenzát érdemes komolyan venni: lábadozzunk otthon, és türelmesen várjuk ki a felépülést! A vírus ugyanis nyílt utat biztosít a baktériumoknak, és könnyen súlyosbodhat az állapotunk, ezzel hetekre eltolva, vagy veszélyeztetve a teljes gyógyulást.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, influenza
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: