Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: kettős fronthatás még napokig

Orvosmeteorológia: kettős fronthatás még napokig

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. január 17. csütörtök, 06:16 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Kép: www.hazipatika.comKép: www.hazipatika.com
Csütörtökön az északkeleti területeket leszámítva többfelé valószínű csapadék: mely egyre inkább hó formájában hullik majd. Nyugaton újabb 10-15 cm friss hó eshet. Lehűlés kezdődik, a napokban kettős fronthatással kell számolnunk.

A kettős hatás sajnos a frontérzékenyek mindkét táborát érinti. A görcsös panaszok éppúgy megszaporodhatnak, mint a gyulladásos jellegű fájdalmak, és a szinte minden frontátvonuláskor jelentkező fejfájás is gyakoribb lesz. A hangulatot és a koncentrációképeséget is negatív irányba befolyásolja az időjárás. Állandó fáradtságérzetet is tapasztalhatunk, de ezt nem csak a fronthatás, hanem a magnéziumhiány is okozhatja. A napi ajánlott bevitel 150 és 500 mg között van, amit érdemes betartani, mert segítséget nyújt az álmatlanság, az étvágytalanság, és az ingerlékenység leküzdésében is. Természetes lelőhelye többekközött az olajos magvak (földimogyoró, tökmag, lenmag, dió), a hüvelyesek (pl. szárazbab), az olajos halak, a fokhagyma, a teljes kiőrlésű liszt, valamint a korpa.

A levegő minősége országszerte, még a fővárosban is igen jó. Akár hosszabb időre is kimehetünk a szabadba pl. sportolni vagy kirándulni, ekkor a réteges öltözködésre figyeljünk és arra, hogy a derék és a nyak fokozottan védve legyen.

Közlekedésnél rossz útviszonyokra és a megszokottnál nagyobb féktávolságra kell számítani az utakra fagyott eső, hó miatt. A megerősödő szél rontja a menetstabilitást, és a frissen hullott hóból kis idő alatt komoly torlaszokat építhet. A hófúvások és az intenzíven hulló csapadék területén jelentősen csökken a látástávolság. Hosszabb utak előtt érdemes néhány dolgot bekészíteni a csomagtartóba, ami jól jöhet elakadás esetén: pl. homokot, kisebb lapátot.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, fronthatás, kettős, közlekedés, magnézium
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: