Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: növekvő alvásigény

Orvosmeteorológia: növekvő alvásigény

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. január 16. szerda, 06:33 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Kép: www.o5.comKép: www.o5.comSzerdán is borús időre van kilátás, többfelé köddel. Napközben főleg délen és keleten lehet eső, szitálás, majd délnyugat felől újra egyre többfelé várható eső, északon és nyugaton hó is. Nem várható lényeges változás a hőmérsékletben, délen +5 fok feletti értékeket mérhetünk. Kettős fronthatás terheli szervezetünket.

A napokban megnőhet az alvásigény. A több pihenést nem célszerű megvonni a szervezettől, ez természetes jelzés arra, hogy a szürke időjárás, a gyakori frontátvonulások és az alacsony hőmérséklet miatt hamarabb kimerülünk mind mentálisan, mind fizikailag. Aktív pihenést nyújthat a napi rendszerességű testmozgás, akár egy félórás séta vagy egy kis szobabiciklizés is felpezsdíti a keingést. Az immunrendszert érdemes erősíteni, főleg a pár hét múlva várható influenza megelőzésének érdekében. Tanácsos vitaminkúrát elkezdeni, és könnyebben emészthető ételeket fogyasztani. A tudatos táplálkozással egyébként rendkívüli módon lehet javítani többekközött az álmosságérzeten, a hirtelen ránktörő éhségérzeten, és az elhízás is elkerülhető - ez főleg az érrendszeri megbetegedések gyakoriságát is csökkenti.

A légszennyező anyagok koncentrációja általában megfelelő, csak a szálló por mennyisége növekedett meg Miskolc, Debrecen, Sajószentpéter, és Putnok térségében.

A volán mögé ülőknek nem lehet elégszer hangsúlyozni a fokozott óvatosságot. A napokban a legkülönfélébb csapadék hullott (hó, havaseső, eső, ónos eső, szitálás), mely sok helyen rá is fagyott az utakra. Autópályán és főleg az országutakon kétszer is gondoljuk meg, mielőtt előzésbe kezdünk, nem biztos, hogy megéri a kockázatot. A városban inkább a koccanásos balesetek száma nőhet meg. A látástávolság a ködös vagy intenzív csapadékos helyeken csökken majd le, a sűrű ködben akár 100 méternél kisebb látástávolság is lehet.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, alvás, kettős, fronthatás, közlekedés
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?