Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: érdekességek a nátháról

Orvosmeteorológia: érdekességek a nátháról

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. január 11. péntek, 07:10 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Kép: www.myspace.comKép: www.myspace.com
Miért van az, hogy ha rossz a hangulatunk, még a nátha is megtalál? Hogy stesszes időszakban tuti megfázunk? Lássuk a magyarázatokat!

A nátha ugyanúgy vírus, mint az influenza. Több, mint 100 féle náthavírustól fertőződhetünk meg, és abban is hasonlít az inluenzára, hogy nem kaphatunk életre szóló védettséget ellene. A náthavírusok nem bírják a savas környezetet, ezért a gyomorba jutva már elpusztulnak. A felső légútban szaporodnak, és kb. egy hétre keserítik meg az életünket.

A náthavírust általában úgy kapjuk el, hogy a kezünkkel hozzáérünk egy olyan tárgyhoz vagy emberhez, amin vagy akin a vírus már ott van. Ha nem mosunk alaposan kezet, a vírus akár 24 óráig is képes életben maradni, és ezalatt bármikor a szánk közelébe, vagy a szemünkhöz nyúlunk, nagyon nagy eséllyel megfertőződünk.

Egy angliai kutatás szerint (British Common Cold Study) azok az egyének, akik tartósan munkahelyi vagy magánéleti stressztől szenvednek, vagy negatív érzelmi beállítottságúak, könnyebben betegszenek meg. A Pittsburg Common Cold Study vizsgálatai nem kevesebbet állítanak, minthogy ezek a körülmények négyszeresére (!) emelik a megfázás esélyét (www.hazipatika.com).

Érdekesség, hogy a magányos, zárkózott emberek is hamarabb betegszenek meg, mert kutatás alapján kimutatott tény az is, hogy az immunrendszer aktivitását a szociális támogatottság erősen fokozza.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, influenza, megfázás, nátha
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?