Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: vigyázat, megfázásveszély!

Orvosmeteorológia: vigyázat, megfázásveszély!

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. január 10. csütörtök, 07:08 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Kép: www.forrasradio.hu/Kép: www.forrasradio.hu/Ma továbbra is marad az erősen felhős, borongós idő, csak néhol vékonyodhat el a felhőzet. Északon, északkeleten ismétlődő havazás, havas eső, máshol vegyes halmazállapotú csapadék valószínű. Átmenetileg főként a nyugati országrészben megenyhülhet az idő, gyenge hidegfronttal számoljunk.

A reggeli hidegben iskolába, munkahelyre menet könnyebben megfázhatunk: a korai órákban alacsonyabb a hőmérséklet, a rohanás miatt jobban kapkodjuk a levegőt, és a tömegközlekedési eszközökön a már náthás emberektől könnyen megfertőződhetünk. De mi történik pontosan a szervezetben? A hideg hatására összehúzódnak az erek - nem csak a fejbőrön és a végtagokban, hanem a felső légutakban és a garatban is. Emiatt csökken a sejtek vérellátottsága, és a szövet ellenállóképessége kisebb lesz a kórokozókkal szemben. Így áll kapcsolatban a hőmérséklet és a megfázás veszélye. Ha rétegesen és jó melegen felöltözünk, kevésbé húzódnak össze az erek, és csökken a fertőzésveszély. Sokat segít az is, ha időben elindulunk, így elkerülhető a levegő hirtelen kapkodása (pl. busz után futás miatt).

A volán mögött nagyon figyeljünk arra, hogy az utak csúszósakká válnak, a féktávolság erősen megnő, és a csapadékos területeken a látásviszonyok is jelentősen romlanak. Alapvető fontosságú a téli gumi és a biztonsági öv használata, legyünk fokozott figyelemmel egymásra!

A légszennyezettségi mutatók az elmúlt napok időjárásának köszönhetően országszerte igen jók, a szennyezőanyagok az egészségügyi szintet sem érték el.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, gyenge, hidegfront, megfázás
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?