Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: mi is az az influenza?

Orvosmeteorológia: mi is az az influenza?

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. január 9. szerda, 12:39 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Kép: www.fn.hir24.huKép: www.fn.hir24.huÚgy tartja a mondás, hogy ha tudod mivel állsz szemben, sokkal könnyebb legyőznöd. Ahhoz, hogy hatékonyan védekezhessünk az influenzavírus ellen, érdemes pár dologgal tisztába lennünk.

Az influenza cseppfertőzéssel terjed, és a felső légutak sejtjeit támadja meg. Kb. 4 napig lappang a megfertőzött szervezetben, és azért terjed nagyon könnyen, mert már ebben az időszakban időben is fertőz. Fejfájás, köhögés, magas láz, és izomfájdalom kíséretében jelentkezik, később jellemzően orrfolyás és erős torokfájdalom alakul ki. A teljes gyógyulásig akár hetek is eltelhetnek.

A legjobb kezelés a pihenés és a fokozott folyadékbevitel. Lehetőleg kerüljük az olyan helyet, ahol sok embert fertőzhetünk egyszerre (pl. tömegközlekedés), és aki teheti mindenképp vegyen ki betegszabadságot. Ha idejekorán megyünk vissza dolgozni, akkor fennáll a felülfertőzés és a szövődmények kialakulásának veszélye.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért kell minden évben beoltatni magunkat egyre újabb és újabb oltóanyagokkal, ha már előző évben megtettük. Ennek oka, hogy a vírus folyamatosan mutálódik. Ami ellenszert az egyik évben termel a szervezetünk (vagy oltás formájában kapjuk meg), az a következő idényben már nem ismeri fel a megváltozott vírust, és nem nyújt védelmet ellene. Így egész életünkben fogékonyak leszünk az influenzára.

Érdekesség, hogy az influeza szó jelentése: befolyás (olasz eredetű szó). A 18. századi olasz orvosok leginkább a hideg évszakban figyelték meg a vírus terjedését, és azt gondolták, hogy ez biztosan az alacsony hőmérséklet miatt van. Pedig az igazság éppen ennek az ellenkezője: az influenza nedves, párás, szürke, enyhe téli időben terjed a legjobban.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, influenza, megelőzés, kezelés
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: