Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: lassan közeledik az influenza

Orvosmeteorológia: lassan közeledik az influenza

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. január 8. kedd, 07:00 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Kép: www.blog.lib.umn.eduKép: www.blog.lib.umn.edu
Kedden napközben csak gyengén, vagy közepesen felhős lesz az ég, majd estére megvastagodik a felhőzet, és északon, északnyugaton gyenge havazás is lehet. Reggel -11 és -5, délután -3, +2 fok között alakulhat a hőmérséklet. Gyenge melegfronti hatás éri el hazánkat.

Mivel a fronthatás nem lesz markáns, elsősorban a melegfrontra fokozottan érzékenyek érzik meg a változást. Bár a napokban felettünk átvonuló frontok gyengék, a gyakori átvonulás miatt mégis terhelődik a szervezet. Az ilyenkor szokásos közérzeti problémák (ingerlékenység, nyugtalanság) jelentkezhetnek, és nőhet a depresszióra való hajlam. A vérnyomás kissé magasabb lehet az átlagosnál, az érelmeszesedésben és az érszűkületben szenvedők figyeljenek különösen erre.

Még nincs járvány, és egyelőre járványveszély sem, de az influenza már felütötte a fejét: a rendelőkben megjelentek az első vírusos fertőzésre panaszkodó betegek. Az influenza megelőzésére az egyik legelterjedtebb módszer a védőoltás beadatása. Ha szeretnénk élni a lehetőséggel, akkor még van idő beszerezni a vakcinát: ha most beoltatjuk magunkat, a védettség a járvány várható idejére kialakul majd. A legjobban azoknak ajánlott a védőoltás, akik krónikus betegségben szenvednek, és nagy arra az esély, hogy szövődmények alakulnak ki (a vírus ugyanis nem önmagában, hanem a szövődmények miatt veszélyes).

A levegőminőség az egész országban igen jó, a szálló por koncentrációja jelentősen lecsökkent, már csak a nitrogén-dioxid és a nitrogén-oxidok mennyisége magas Komló környékén.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, gyenge, melegfront, influenza
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: