Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: vasárnapi melegfront

Orvosmeteorológia: vasárnapi melegfront

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. január 6. vasárnap, 07:21 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Kép: www.bevezetem.huKép: www.bevezetem.huA keleti tájak kivételével napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet, és a Dunántúlon egyre többfelé várható eső, zápor, a Dunántúl keleti tájain havas eső, hó is lehet.

Később a középső országrészben is hullhat vegyes halmazállapotú csapadék. A hegyekben néhány cm-es hó eshet. Mérséklődik a légmozgás, és csökken a hőmérséklet: délután már csak +3 fok körüli értékeket mérhetünk, melegfronti hatás érezhető.

A keringési rendszerre negatív hatással van a melegfront érkezése, így aki szív és érrendszeri betegségben szenved, az kerülje a fizikailag leterhelő tevékenységeket. Gyakrabban fordulhat elő a napokban mellkasi fájdalom, és nőhet a szívinfarktus és a trombózis kialakulásának esélye is.

A szél és a csapadék érkezése miatt hőérzetünk becsaphat, és nem a valódi értékeket érezzük reálisnak. Ilyenkor könnyű megfázni azért, mert vékonyabban öltözködünk az indokoltnál, figyeljünk erre oda amikor kilépünk az utcára!

A levegő minősége jelentősen javult országszerte az erős szél miatt, ez könnyebbséget jelent a súlyos légúti megbetegedésben szenvedőknek, és a szabadtéri sportolást is újra lehetővé teszi.

Közlekedésnél azokon a területeken legyünk különösen óvatosak, ahol kis területen belül váltakozik a csapadék halmazállapota: az utak könnyen csúszósakká válhatnak, és a látástávolság is romolhat.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, hőérzet, közlekedés, melegfront
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?