Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Lexikon: Az időjárási frontok

Lexikon: Az időjárási frontok

Szerző: mikes | Publikálva: 2011. április 3. vasárnap, 14:18 | Módosítva: több mint 7 éve

okklúzióokklúzióSokat halljuk őket, sokszor olvasunk róluk a szöveges előrejelzésünkben, de mégis mit jelentenek pontosan? Az időjárási frontok itt a Köpönyeg.hu Lexikonjában:

Ciklon: alacsony nyomású légköri képződmény, amelyben a tengerszintre átszámított légnyomás 1015 hPa alatti. A ciklonban a levegő mozgása a Föld északi féltekén az óramutató járásával ellentétes. Európa időjárását a meleg szubtrópusi, és az Északi-sarkról eredő hideg légtömegek alakítják. A két eltérő hőmérsékletű és sűrűségű levegő találkozásakor ciklon keletkezik. Az Európa felett kialakuló ciklonok nyugat felől kelet felé haladnak. Mivel a levegő az alacsony nyomású terület felé áramlik, a ciklon középpontjában a beáramlás miatt a levegő feláramlik, csökken a nyomása, kiterjed és lehűl. A vízgőz kiválása felhő- és csapadékképződéssel jár.

okklúziós hidegfrontokklúziós hidegfrontDepresszió: Ciklon

Ciklonok élete: Hat mozzanatban foglalható össze az alacsony nyomású légköri képződmények (ciklonok) élete, fejlődése. Az első mozzanatban keletről hideg levegő érkezik, erre a hideg levegőre délnyugatról meleg levegő kúszik a hideg levegőre – ezzel létrejön a melegfront.  A második hidegbetöréssel (amikor is a hideg levegő behatol a meleg levegő alá) létrejön a hidegfront. A meleg levegős rész (melegszektor) egyre kisebb lesz. A hidegfront összeütközik a melegfronttal, létrejön a ciklon okklúziója, mely később a ciklon életének végét jelenti.

Polárfront: Ahol a meleg szubtrópusi, és az Északi-sarkról eredő hideg légtömegek találkoznak polárfrontnak nevezzük.

Anticiklon: magas nyomású terület, amelyben a tengerszintre átszámított légnyomás 1015 hPa-nál mindig magasabb. Anticiklonban a levegő a legmagasabb nyomású pont felől kifelé áramlik az óramutató járásával megegyező irányban, az anticiklon közepén leszálló légáramlás jellemző. Általában az anticiklonokban napos száraz idő a jellemző, a légmozgás gyenge, csak az anticiklon szélén erős. Az anticiklonban felhőképződés általában nincs, mivel a levegő lefelé áramlik. A komoly talajmenti lehűlés miatt ősszel és télen gyakran előfordulhat köd – inverzió.

melegfrontmelegfrontMelegfront: A melegfront esetén az érkező kisebb sűrűségű meleg levegő felsiklik a hideg, nagyobb sűrűségű levegőre. A frontot csökkenő légnyomás, élénk déli szél, csökkenő látótávolság jelzi. Esőfelhőket (nimbosztrátuszokat) hoz, melyek országos, csendes esőt okoznak.

Hidegfront: Hideg levegő ékelődik be a meleg levegőbe és felszállásra kényszeríti, megemeli a meleg levegőt. Az emelés sokkal intenzívebben zajlik le, mint a melegfrontnál, a hidegfrontnál viharos események játszódnak le. Megkülönböztetünk lassú hidegfront, amely megjelenésében hasonlít a melegfrontra, de a heves emelés miatt záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A gyors hidegfront esetében a frontfelület hajlása sokkal nagyobb, meredekebb, mint a lassú mozgású hidegfrontnál. Az emelés még intenzívebb, így a hidegfront betörését gyakran zivatar, jégeső, felhőszakadás, télen hózápor, vagy hózivatar jelzi. A front mögött mélykék lesz az ég, kitisztul az idő, és gomolyfelhők képződnek.

gyors hidegfrontgyors hidegfrontLassú hidegfront: Megjelenésében hasonlít a melegfrontra, de a heves emelés miatt záporok, zivatarok alakulhatnak ki.

Gyors hidegfront: A frontfelület hajlása sokkal nagyobb, meredekebb, mint a lassú mozgású hidegfrontnál. Az emelés még intenzívebb, így a hidegfront betörését gyakran zivatar, jégeső, felhőszakadás, télen hózápor, vagy hózivatar jelzi.

Okklúziós front: a hidegfront és a melegfront összeolvadásával keletkezik. A frontot vastag felhőzet, sok csapadék, erős nyugati szél, csökkenő hőmérséklet jelzi.

Betörési front: Ha a hideg levegő mozog, és a meleg levegő áll.

Felsikló front: Ha a meleg levegő mozog, a hideg levegő áll, felsikló frontról beszélünk.

lassú hidegfrontlassú hidegfrontSekély ciklon: azon ciklonok, melyek csak egy zárt izobárral rendelkeznek, középpontjukban a nyomás 1010 és 1014 hPa közötti.

Alacsony nyomású teknő: egy ciklonban a hidegfront mögött létrejövő, V alakú tartomány, ahol a légnyomás alacsonyabb az azonos magasságban elhelyezkedő környező területek légnyomásánál. Viharos széllel és heves csapadékkal jár.

Genovai ciklon: Ciklon a Földközi-tenger nyugati medencéjében. A ciklont gyakran ítéletidő jellemzi, főleg a francia és olasz területeken.

Hideg csepp: Magassági ciklonhoz kapcsolódó hideg légtömeg 5-10km közötti magasságban. Kiadós csapadékot okoz.


Címkék: lehűlés, lexikon, melegedés, hideg, hőmérséklet, enyhülés, eső, , ciklon, felhők, front, hidegfront, melegfront
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: