Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Hallottál már a ködszivárványról?

Hallottál már a ködszivárványról?

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. január 7. hétfő, 11:51 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Kép: Fülöp RoziKép: Fülöp RoziÉs tudod pontosan, hogy hogyan alakul ki? Olvasd el híreső rovatunk legújabb cikkjét, melyben ezzel a ritka és nagyon szép légköroptikai jelenséggel foglalkozunk!

A ködszivárvány feltűnéséhez szükséges egy másik -nem annyira ritka- jelenség, a köd jelenléte. A földre szállt felhőben 1000 méter alatti a látástávolság, és többféle módon képződhet: leggyakrabban kisugárzási köddel találkozhatunk, mely többnyire éjszaka vagy hajnalban a levegő és a talaj eltérő hőmérsékleti viszonyaitól alakul ki. Először a felszínen jelentkezik, a talaj lehűlése okozza, és elég sekély. Egy másik fajtája az advektív köd, ami melegebb, páradús levegő beáramlásával képződik, nyílt ködnek pedig azt nevezzük, amikor a talaj fölött kb. 1,5-2 méterrel, tehát olyan szemmagasságban még van köd, de fölötte látható az ég vagy a csillagok. A köd kialakulásánál mindig eltérő hőmérsékletű és nedvességtartalmú felületek találkoznak és keverednek, és a felhő kicsapódás útján jön létre.

A ködszivárvány ellentétben általános társával nem nagyon pompázik színekben, inkább fehér, vagy egybemosódott hatást kelt. Ennek oka a vízcseppek méretében keresendő. Minél nagyobb cseppeken törik ugyanis meg a fény, a színek annál jobban elkülönülnek a szivárványban (legjobban 1 mm-es cseppméretnél vagy afelett). Ezért van az, hogy a zivatarok elvonulása után látszó szivárvány a legszínesebb (a zivatarfelhőben lévő cseppek mérete ugyanis a legnagyobb). Mivel a ködben nagyon apró, 0,001 mm-es cseppek vannak, ezért a ködszivárvány színei egybemosódnak vagy nehezen kivehetőek.

A ködszivárvány kialakulásának fizikája ugyanaz, mint a szivárványé: a napfény bejut a vízcseppbe, a sugár megtörik be- és kilépésnél, és a fehér fény a spektrum színeire bomlik, végül a fény visszaverődik, így jut a megfigyelő szemébe. Leginkább akkor látható, amikor a délelőtti napsütés felmelegíti a talajt, és elkezdi oszlatni a talajmenti ködöt.


Címkék: köd, szivárvány, ködszivárvány
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?