Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: frontokban gazdag napok jönnek

Orvosmeteorológia: frontokban gazdag napok jönnek

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. január 4. péntek, 07:00 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Kép: www.alternativenergia.huKép: www.alternativenergia.huMa borongós időre számíthatunk, eleinte elszórtan, délután nyugat felől ismét egyre többfelé esővel. Sokfelé erős, olykor viharos lesz a szél. 4 és 10 fok közötti értékeket mérhetünk délután, és még mindig a melegfronti érzékenység lesz jellemző.

A következő 3-4 napban sűrűn vonulnak majd át a frontok felettünk, ami elsősorban a fejfájásra hajlamosoknak okoz majd nehézségeket. Nagyobb eséllyel jelentkezhetnek szédüléssel, akár látászavarral kísért migrénes rohamok, de az amúgy egészséges ember szervezete is jobban leterhelődik.

A vérnyomásingadozás és különböző keringési rendellenességek gyakoribbá válhatnak, aminek persze nem kizárólag az időjárás az okozója, de közrejátszhat a kialakulás folyamatásban. A vérnyomás hosszútávú stabilizálására remek módszer a sport (kiemelten a kardio edzések), a rendszeres étkezés és a megfelelő folyadékbevitel.

A légszennyezettségi mutatók tekintetében jól jön a frontokban gazdas időjárás. A légmozgás megélénkül majd, hétfőn akár viharos széllökések is lehetnek, a levegő átkeveredése és mozgása pedig jelentősen csökkenti a szennyezőanyagok koncentrációját. Ma viszont még nagy a szálló por és a nitrogén-oxidok mennyisége a levegőben, a hétvégétől azonban javulás várható.

Vezetésnél arra figyeljünk kiemelten, hogy reggel sűrű ködfoltok képződhetnek az utakon, rossz látási viszonyokra és csúszós utakra számítsunk. Közlekedjünk sokkal lassabban és óvatosabban!


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, köd, front, fronthatás, fejfájás
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?