Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: kapjunk újra erőre! II.

Orvosmeteorológia: kapjunk újra erőre! II.

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2013. január 2. szerda, 16:33 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Kép: www.finnrelax.huKép: www.finnrelax.huCsütörtökön reggel inkább csökken, majd délutántól ismét megnövekszik a felhőzet, estétől eső, az Északi-középhegységben havazás, havas eső várható. 4 fok körüli értékeket mérhetünk, melegfronti hatás kíséretében.

A fronthatás miatt a közérzetünk rosszabb lehet, ingerlékenység és nyugtalanság jelentkezhet. Relaxációval viszont könnyen úrrá lehetünk az időjárás ilyen és ehhez hasonló rossz hatásain: elmehetünk például szaunázni. Nem csak feltölt, hanem nagyon jó méregtelenítő hatása is van, ami különösen jól jön az ünnepek alatt elfogyasztott nagy mennyiségű zsír és szénhidrát elfogyasztása után.

Sok helyről lehet hallani, hogy az asztmások és a légzési nehézséggel küszködők kerüljék a szaunát, azonban ez a száraz szaunára nem igaz. A benn uralkodó meleg száraz levegő hatására ugyanis ellazul a hörgők izomzata, és ez éppen a hörgők görcskészsége ellen hat (amely végül is az asztmatikus rohamok kiváltója).

Aki sokáig dolgozik, vagy sokat vezet, számoljon a front okozta negatív hatásokkal, és legyen az utakon sokkal óvatosabb, figyelmesebb!

A légszennyezettségnek sajnos kedvez ez az eseménytelen időjárás, az ország nagyrészén szennyezett a levegő. A szálló por koncentrációja Debrecenben, Nyíregyházán és Esztergomban a legnagyobb, de magas Miskolc és Tatabánya térségében is. Nitrogén-dioxiddal főleg Közép-Magyarország északi térsége szennyezett. A felső- és alsó légúti megbetegedésben szenvedők próbáljanak keveset tartózkodni a szabadban.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, fronthatás, melegfront, közlekedés, szauna
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: