Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: másnaposság ellen

Orvosmeteorológia: másnaposság ellen

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2012. december 31. hétfő, 22:54 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Kép: www.divany.huKép: www.divany.huHa túl sok alkoholt fogyasztottál szilveszterkor, az újév első napja fejfájással és hányingerrel érhet majd. Íme néhány tipp másnaposság ellen.

Elsődlegesen természetesen sokat kell pihenned! A szervezeted túlterhelődött, regenerálódásra van szüksége, ezért az átlagosnál - az elfogyasztott alkohol mértékétől függően - legalább 2-3 órával többet kéne aludni. Jelentkezhet ébredés után szédülés, gyengeség, ezért hogyha érzed hogy még kívánja a szervezeted az alvást, akkor pihenj tovább! Ne sajnáld az időt szervezetedtől a gyógyulásra!

Igyál rengeteg vizet! A szokásosnál is többet, hiszen az alkohol lebontása során víz vonódik el a szervezetből. Ezért van az, hogy másnaposan mindig rendkívül szomjasan ébred az ember. Ha van annyi erőd, mindenképp készíts alvás előtt egy adag ásványvizet az ágy mellé.

Ebédre egyél könnyű, de nem diétás ételt! Remek ötlet például egy tál forró húsleves jó sok zöldséggel és hússal, vagy egy erőleves. Fontos, hogy most kivételesen ne legyen teljesen zsírszegény az étel, mert az elvesztett energiát pótolni kell, ettől kapsz majd újra erőre.

Ébredés után zuhanyozz le! Lehetőleg ne gőzőlgő, forró vízben, lehet picit hidegebb a hőfok, hiszen ettől felfrissülsz és élénkül a vérkeringésed is.

Este, ha kicsit már erőrekaptál, menj ki mozogni! Persze ne gondolj egy maratonra, egy kb. 15 perces séta vagy egy könnyed tekerés átmozgat és kellően elfáraszt. Ne legyen viszont semmi olyan, ami leterheli a keringési rendszert vagy az izmaidat, mert ezek egy fél nap alatt nem tudnak kellőképpen regenerálódni.

Ha bátrabb vagy, kipróbálhatod a savanyú káposzta vagy a kovászos uborka levének fogyasztását is, a hagyomány szerint ezek nagyon jót tesznek a másnapos gyomornak.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, szilveszter, folyadék, másnaposság
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?