Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: frontmentes szilveszter

Orvosmeteorológia: frontmentes szilveszter

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2012. december 31. hétfő, 06:52 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Kép: www.phils-fitness.comKép: www.phils-fitness.comMa a tartósan borult, párás és napos területek egyaránt váltakozhatnak, főleg az északkeleti tájakon maradhat egész nap borús az idő. Csapadék nem lesz, fronthatással sem kell számolnunk.

Szilveszterkor gyakran veszítjük el a kontrollt a mérhetetlen alkoholfogyasztással. Akinek a szervezete nem szokott alkoholhoz, sokkal hamarabb "fejreáll" kevesebb mennyiségtől is, továbbá káros élettani hatások is jelentkeznek (pl. máj extra leterhelése). Természetesen nem lesz senkisem egy éjszaka alatt alkoholista, de álljon itt egy érdekesség a függővé válás és a visszaesés miértjéről.

Az alkohol ugyan oldódik vízben, de ennek ellenére maradványai megragadnak a test zsírszövetében. Ez azért van így, mert a májon áthaladva egy része zsírban oldódóvá alakul át. A különböző szondákkal és labortesztekkel a vérből csak rövid ideig kimutatható a jelenléte, azonban a testben (leginkább a zsírszövetben) a lebontott maradványai elraktározódnak. Itt határozatlan ideig tárolódnak, zsírégetés (mozgás, stressz, stb.) hatására kis mennyiségben visszakerülhetnek a szervezetbe, ahol az alkohol újra kifejti káros hatását. Ez okozza a legtöbb esetben a visszaesést is, mivel ilyenkor újra megkívánja az ember az italt (bővebben: www.drogrehabilitacio.hu).

Mint ahogy a karácsonyi evésnél, itt is tehát a mértékletességen van a hangsúly! Használjuk ki továbbá pihenésre is az óév utolsó napját, hogy szerdán újult erővel kezdhessünk neki az új esztendőnek!


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, szilveszter, alkohol
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?