Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: gyakori frontátvonulás az ünnepek alatt

Orvosmeteorológia: gyakori frontátvonulás az ünnepek alatt

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2012. december 25. kedd, 19:07 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Kép: www.cimkezes.origo.huKép: www.cimkezes.origo.huMa éppen hidegfronti hatás érvényesül, de tegnap és holnap a melegfront érezteti hatását. Sűrű frontátvonulás kíséri az ünnepeket.

Az ünnepek elején felettünk ütköző két óriás légtömeg (nyugatról a meleg, nedves, északkelet-kelet felől pedig a száraz, hideg levegő) mozgalmas, és kis területeken belül rendkívül változatos időjárást idézett elő. Ez a gyakori frontátvonulásokban is megmutatkozik: szinte naponta váltják egymást a különböző frontokhoz kapcsolható érzékenységek. A folyamatos változás leterheli a hangulatunkat és a szervezetünket is: a már jól ismert fejfájás és vérnyomásingadozás lehet a leggyakorabbi tünet.

Vidéki rokonokhoz utazáskor figyeljünk arra, hogy pár 10 km-en belül akár 10-15 fok hőmérsékletkülönbség is lehet! Ehhez a gyors változáshoz gyorsan kell alkalmazkodnunk, sokkal nyűgösebbek és türelmetlenebbek lehetünk. Megnőhet az alvásigény is. A vezetésnél különös koncentrációra van ezért szükség. Csak kipihenten üljünk volán mögé, főleg ha utasokat is szállítunk! Utazáskor figyeljünk továbbá az akár teljesen eltérő út- és látásviszonyokra!

Jelenleg a szálló por koncentrációja a nagyvárosokban meghaladja az egészségügyi határértéket, ez a felsőlégúti megbetegedésben szenvedőknek okozhat problémát. Ma délután a Dunántúl térségébe érkező eső, záporeső javít majd ezen a helyzeten.


Címkék: humánmeteorológia, front, fronthatás, karácsony, orvosmeteorológia
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?