Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: erős melegfrontra készüljünk!

Orvosmeteorológia: erős melegfrontra készüljünk!

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2012. december 23. vasárnap, 00:12 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Kép: www.iskola.adand.huKép: www.iskola.adand.hu
Ma egy markáns melegfornt éri el nyugat felől térségünket, amivel egy fokozatos, jelentős felmelegedés veszi kezdetét, továbbá erős fronthatások is érvényesülnek.

Vasárnap nyugati-északnyugati irányból egy melegfront kíséretében komolyabb csapadék érkezik fölénk: északon, északkeleten jelentős (5-10cm) havazás, az ország délnyugati felén eleinte hó, majd havas eső, eső várható. Az északi tájakon délutántól ónos eső is várható, mely komoly gondokat okozhat a közlekedésben. Délnyugaton jelentős enyhülés kezdődik, itt már +3, +5 fok is lehet délután, északkeleten kitarthat a fagy.

A melegfrontra érzékenyek készüljenek fokozottabb terhelésre, hiszen a már ismert fronttal járó tünetek mellé még az ünnepek okozta stressz is társul. A melegfronti érzékenységek közé tartozik a koncentrációzavar, a türelmetlenség, és a fejfájás, amit pl. stresszoldó hatású teákkal tudunk csillapítani. A vérnyomásunk is magasabb lehet az átlagosnál, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők fokozottan figyeljenek a megfelelő mennyiségű pihenésre, nyugolomra!

Aranyvasárnap van - ez még egy frontmentes időszakban is megterhelő, stresszes időszak. Sok a tennivaló, és rengeteg felé szóródik a figyelem, legyünk türelmesek szeretteinkkel (is)! Egészen biztosan idén is sokan hagyták a bevásárlást az utolsó pillanatra. Akik ma kelnek útra ajándékokat venni, készüljenek tudatosan a tömegre, a hosszú sorokra és a dugóra! Ha ugyanis eleve felkészülünk ezekre a kellemetlen dolgokra, akkor némileg elkerülhető lesz a bevásárlás alatti idegeskedés.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, melegfront, karácsony, fejfájás, csapadék
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?