Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: borús, napfénymentes napok

Orvosmeteorológia: borús, napfénymentes napok

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2012. december 21. péntek, 11:47 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Kép: www.meteobeauty.blogspot.huKép: www.meteobeauty.blogspot.huA télre jellemző, hogy több napon keresztül nyomát se látjuk napfénynek, most is egy ilyen időszakot élünk.

Ma továbbra is borult időre számíthatunk, szórványosan kisebb havazással, hószállingózással. Már csak 0 fok körül alakulhat a maximumhőmérséklet, a légmozgás gyenge marad, fronthatás nem várható. A vastag felhőzet és a szennyezett levegő miatt kerül minket a napfény, melynek élettani hatásai is vannak.

De miért érint a napsütés hiánya minket ilyen érzékenyen? Íme a válasz: a nappali fényt, illetve a szembe jutó napfény sugárzásának intenzitását a szem mögött meghúzódó sejtek érzékelik, amik egymáshoz kapcsolódó idegpályákon keresztül váltják ki, hogy a tobozmirigyünk melatonin hormont juttasson a szervezetünkbe. Ez az anyag fordítottan aránylik a fénymennyiséghez, azaz minél sötétebb van, annál több termelődik, és fordítva. A melatonintermelés csak viszonylag nagy fényerősség fölött áll le. A sötét miatt szinte csak éjszaka termelődik, és ezzel a melatonin az alvást szabályozza (ezért van szükségünk alváskor sötétre, de legalább félhomályra). A melatonint az "alvás hormonja"-ként is szokták emlegetni.

Ha kevés fény ér minket napközben, akkor nappal is megmarad a melatonintermelés, ami fáradtságérzetet és rossz hangulatot okoz. Ezért van az, hogy nyáron a napsütésben jobb a hangulatunk, mert a hormon termelése teljesen leáll. Ebbe a folyamatba nem érdemes radikálisan beleszólni: próbáljuk természetes módon javítani a hangulatunkat (illóolajok, relaxálás, hangulatjavító ételek, zene)!


Címkék: humánmeteorológia, hangulatjavítás, orvosmeteorológia, napsütés, tanács
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: