Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: folytatódik a frontmentes időszak

Orvosmeteorológia: folytatódik a frontmentes időszak

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2012. december 19. szerda, 06:23 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Kép: www.kiskegyed.huKép: www.kiskegyed.huHazánk felett továbbra sincs semmilyen front, az enyhe és nyirkos idő inkább a hangulatunkra lehet romboló hatással.

Az erős frontérzékenyeknek jó hír, hogy most az időjárásváltozás okozta tünetek egyáltalán nem vagy csak enyhén fordulnak elő. Markáns front nincs felettünk, így továbbra is a tipikus téli betegségek megelőzésére és az immunrendszer erősítésére fektessünk kiemelt hangsúlyt!

Optimális esetben a vitaminkúránk már kb. egy hónapja tart, aminek része a fokozott C-vitamin bevitel, és a sok gyümölcs, zöldség. Vannak kifejezetten téli időszakban kapható gyümölcsök, melyek dúskálnak a természetes vitaminokban, de lehet különböző multivitamin-készítményeket is használni, amiben mindenből egy felnőtt ember átlagos vitamin- és nyomelemszükségletének megfelelő menyiség van.

Fogyasszunk friss citrusféléket lehetőség szerint minden nap! Ezekben a gyümölcsökben rengeteg hasznos anyag van:
a narancsban: jelentős mennyiségű C-vitamin, kálcium, rostok és gyulladásgátló anyagok (a gyümölcs héja is nagyon egészséges lenne, de sajnos, mivel nem ismerjük a tárolási és szállítási körülményeket, jobban tesszük, ha ennek fogyasztásáról lemondunk).
a citromban: rengeteg C-vitamin (fogyasztásával megelőzhető a skorbut nevű betegség), gyulladásgátló anyagok, továbbá lúgosító hatása van.
a grapefruitban: C-vitamin, kisebb mennyiségben kalcium és magnézium. Alacsony kalória tartalma miatt fogyókúrázóknak is ajánlható.
a mandarinban: magas az A-vitamin tartalom, a héjában található olajat illatosításra és nyugtatószerként is használják. Sok antioxidánsot is tartalmaz.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, hangulatjavítás, megelőzés, vitamin
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?