Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Újabb változások az ünnepek időjárásában! (frissítve: 14:00)

Újabb változások az ünnepek időjárásában! (frissítve: 14:00)

Szerző: kisbolygo, mikes | Publikálva: 2012. december 19. szerda, 11:41 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Kép: www.szezondekor.huKép: www.szezondekor.huAhogy telik az idő, egyre pontosabb képet kapunk arról, hogy várható-e karácsonykor havazás. A modellek bizonytalansága némileg csökkent, lássuk, hogy most hogy állunk a fehér karácsonnyal!
 

December 20. 14:00

Mintha a modellek is megéreznék a világvége körüli őrületet: napról napra változnak az eredmények. Évek óta nem volt ekkora bizonytalanság, nézzük hogy a mostani helyzet mit mutat előre!

A nagy változás oka abban keresendő, hogy két óriási, eltérő hőmérsékletű légtömeg határán leszünk: zordabb, hideg és száraz levegő kelet felől, enyhe és csapadékos légtömeg pedig nyugat felől éri el hazánkat. A 23-ai időjárást illetőleg is már történtek nagy változások: először esőre voksoltak a modellek, a lehűlés miatt azonban immár havazásra számítunk, így a Budapest-Debrecen vonaltól északra fehér Szenteste ígérkezik. Az előbb említett okok miatt viszont az eddig előrejelzett hideg és száraz Karácsony is változni látszik: a jelen állások szerint 25-én felmelegedés várható, országszerte 0 és 6 fok közötti maximumokkal, és átlagosan 2 mm esővel. Ez alól az északi és a keleti régiók lehetnek kivételek, ahol van esély arra, hogy 1-3 cm hó hulljon. Főként a határterületeken havaseső is előfordulhat.

December 19. 12:00

A friss modellfutások mostmár nagy eséllyel mutatnak olyan hideget, hogy a 23-án érkező csapadék hó legyen! Észak-Magyarországon várhatóan fehér lesz a karácsony, és a Tiszántúlon is jelentősen megnőtt a havazás esélye. A Dél-Dunántúlon 2 cm, a többi országrészben pedig 4-5 cm (a hegyekben 10 cm körül) friss hó is hullhat.

Az ünnepek alatti időjárás változatlan: 24-én csapadék már csak elszórtan és csak kis mennyiségben várható, 25-én és 26-án pedig száraz, hideg idő lesz, zúzmarás ködfoltokkal. Átlagosan országszerte -10 fok körül alakul a minimum, de Észak-Magyarország térségében ennél hidegebb is lehet.

Korábban:

Érdemes megfigyelni a karácsony előtti napok időjárását is, hiszen nem csak akkor lehet fehér a karácsony, ha aznap esik a hó, hanem akkor is, ha az előző napokból hullott hó megmarad. A GFS modell tanúsága szerint dec. 23-án éjjel nyugat felől egy markáns csapadékzóna éri el országunkat, amiből reggelre országszerte 15 mm-t meghaladó csapadék is hullhat. A halmazállapot viszont még nagy bizonytalanságot mutat: a fáklyán inkább a negatív hőmérsékletek dominálnak, sőt, a főfutás erős fagyokat ígér. Ha ez valósul meg, akkor a 23-án hulló csapadék bizony hó lesz, megfehérítve ezzel az ünnepeket. A térképes előrejelzés viszont a nyugati és a középeső országrészekre kissé fagypont fölötti hőmérsékleti értékeket mutat, így a csapadék itt akár eső, havaseső is lehet. A havazás inkább az északi-északkeleti régiókra lesz jellemző.

Szenteste már hidegebb, országszerte -2 - -9 fok lesz, viszont csapadék már csak elszórtan és csak kis mennyiségben várható, főként az Alföld térségében. Karácsony első napján száraz és igazán hideg időre van kilátás: -10 foknál alacsonyabb hőmérsékletek lesznek országszerte, csapadék nélkül.

Összegezve kicsit nőtt a fehér karácsony esélye az
előző elemző cikkünkhöz képest, de továbbra is attól függ minden, hogy az ünnepek előtt érkező csapadék idején elég hideg lesz-e a havazáshoz. A jelen állás szerint a csapadéksáv és a hideg egymás után és nem egyszerre jönnek, de a friss modellfutások nyomonkövetésével egyre pontosabb képet kapunk majd. Figyelje naponta frissülő veszélytérképünket is!

Decemberi tippjátékunk a fehér karácsony esélyeit feszegeti, és az ünnep alkalmával választható, nagy értékű ajándékcsomagokat lehet nyerni! Ön tippelt már?


Címkék: , előrejelzés, december, karácsony
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: