Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Most szombaton lesz március 15-e?

Most szombaton lesz március 15-e?

Szerző: mikes | Publikálva: 2011. január 13. csütörtök, 09:00 | Módosítva: több mint 7 és fél éve

Mykee képe a BalatonrólMykee képe a Balatonról...tehetnénk fel a képtelenségnek ható és megdöbbentő kérdést, azonban ha a várható időjárást szemügyre vesszük, nem is olyan nonszensz a mondatunk. (Egyébként március idusán 8-10 fok körüli értékek a jellemzők a sokéves átlagadatok alapján).

Már a múlt hét is igen tavasziasra sikeredett – főleg a délnyugati tájakon, és ez a soron következő pihenőnapjainkon sem lesz másképp. A mai borongós időt követően délnyugati, nyugati áramlással holnap ismét több fokkal melegebb levegő érkezhet térségünkbe, így már holnap meghaladhatja a csúcshőmérséklet a 10 fokot a Nyugat-Dunántúlon. A melegrekordok azért nem lesznek veszélyben, az 1921-ben és 1948-mért, szinte rövidujjas 17 fokos csúcsértékek várhatóan nem fognak megdőlni.

DNy-i áramlásDNy-i áramlás

De a szombat sem a zimankójáról lesz híres, sőt ekkor nagyobb esélyünk lehet rekorddöntésre. 1993. január 15-én 13,6 fokot mértek Somogyszobon. A jelenlegi modellfutások alapján szombaton a GFS modell szerint 10-13, az ECM modell alapján 12-13 fok is lehet a déli, délnyugati tájakon, így nagyon közel leszünk ahhoz, hogy újraírjuk a meteorológiai adatok történelmét.

Azért hogy ne érezzük magunkat annyira nyugodtan a tavasz enyheségében, megemlítendő, hogy január 15-én volt, amikor -27,4 fokos zord hidegben várták szüleink a tavasz közeledtét. És a következő napok is valami ilyesmit sugallhatnak, még ha nem is tér vissza a farkasordító hideg, a jövő hét közepétől fokozatos lehűlésre van kilátás, főleg 20-ától némi hó is hullhat. Hogy várható-e országos havazás, megtippelheted a ma indult játékunkban! Egy biztos, hiába a nyíló hóvirágok és a melegfronti hatással járó fejfájások, a kutya nem ette meg a telet…


Címkék: március, melegrekord, enyhülés, rekord
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?